Φωτοβολταϊκά: «ανακούφιση» στους «μικρούς», επιβαρύνσεις στους «μεγάλους»

0
192

Μέτρα στήριξης των κατόχων φωτοβολταϊκών στέγης που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δανειακές και άλλες υποχρεώσεις τους προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού» κ. Νίκου Ορφανού.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο με στόχο να μειώσουμε συνολικά το βάρος το οποίο έχουν επωμιστεί όσοι έχουν μικρομεσαίες δραστηριότητες στα φωτοβολταϊκά και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά στέγης», δήλωσε σχετικά ο υπουργός.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα πλήρες σχέδιο, αλλά σύντομα θα «μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα ανακούφισης όλων αυτών των ανθρώπων που πράγματι χρειάζονται στήριξη».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, χρειάζεται μια μεγάλη και γενναία αναδιανομή όσων επωφελούνται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «χρειάζεται μια μεγάλη ανακατανομή, για να ανακουφιστούν από την άποψη της εισοδηματικής τους θέσης οι μικρομεσαίοι και ιδιαίτερα οι πιο μικροί».

«Αυτή είναι η λογική μας, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, μαζί με πολλά άλλα βεβαίως που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να απαλλαγεί ο χώρος της ενέργειας από τη ληστρική συμπεριφορά μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον χώρο και πρέπει αυτά τα συμφέροντα να πληγούν και να πληγούν προγραμματισμένα και σχεδιασμένα, σε όφελος συνολικά των καταναλωτών και της μείωσης του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας» επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Επιπλέον κατά τη δευτερομιλία του ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι από τις ΑΠΕ δεν επωφελήθηκε όσο θα έπρεπε η ελληνική οικονομία και η εθνική ενεργειακή πολιτική.«Δυστυχώς, επωφελήθηκαν πάρα πολλά ξένα συμφέροντα. Δυστυχώς, επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες. Δυστυχώς, αιχμαλωτίστηκε πολύς κόσμος με τις οικονομίες του στον χώρο των ΑΠΕ, ο οποίος τώρα βλέπει μπροστά του μεγάλα προβλήματα και μεγάλα αδιέξοδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι η αιτία του προβλήματος δεν είναι μόνο οι μνημονιακές πολιτικές, αλλά η έλλειψη σχεδιασμού και προοπτικής και επέμεινε ότι θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις με φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις για να ανακουφιστούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

«Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά σε προβλήματα που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα έλυνε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Δυστυχώς, η απόδοση και μετάθεση ευθυνών σε άλλους τείνει να γίνει ο κανόνας στην άσκηση εξουσίας από την κυβέρνηση, αναβάλλοντας την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών που βρίσκονται σε απόγνωση» δήλωσε σχετικά.

Σχόλια