Διατροφή: μερικοί λόγοι για να φάμε έντομα

0
2575

Επτά λόγους για τους οποίους τα έντομα θα μπορούσαν να ενταχθούν στη διατροφή μας παραθέτει το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολόγων.

Δύο αμερικανοί φοιτητές υποστηρίζουν ότι αλεύρι εντόμων που παράγουν μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή λύση στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, αλλά τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη από την κατανάλωση εντόμων δεν τελειώνουν εδώ: εκτρέφονται εύκολα και φθηνά με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

Σύμφωνα με τον Δρ Τζον Κούπλαντ, καθηγητή Επιστήμης Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου τα πλεονακτήματα των εντόμων μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Πλούσια πηγή πρωτεΐνης: Οι γρύλοι, γνωστοί και ως τριζόνια, αποτελούνται κατά 65% από πρωτεΐνη, συγκριτικά με 50% στο μοσχαρίσιο κρέας. Περιέχουν μάλιστα πρωτεΐνες πολύ καλής ποιότητας που περιέχουν όλη την ποικιλία αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων είναι φτωχή σε πρωτεΐνη.

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Εκτός από πρωτεΐνες, τα έντομα προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ η χιτίνη από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός τους λειτουργεί στο έντερο όπως οι φυτικές ίνες.

Ιδανικά για δίαιτα: Τα έντομα είναι καλή ιδέα για δίαιτα, αφού πολλά είδη περιέχουν λιγότερα από 5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Προσφέρουν επίσης υγιεινά ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Η εκτροφή εντόμων είναι μια πιο βιώσιμη πρακτική, δεδομένου ότι τα εξάποδα ζώα χρειάζονται λιγότερο χώρο, επιβιώνουν σε ένα εύρος διαφορετικών συνθηκών, και επιπλέον μπορούν να τραφούν με σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία, ακόμα και με παραπροϊόντα που σήμερα μένουν αναξιοποίητα. Η εκτροφή τους είναι επίσης ιδιαίτερα αποδοτική: σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων χρειάζεται μόλις ένα κιλό τροφή, συγκριτικά με 8 κιλά ζωοτροφή για ένα κιλό βοδινού κρέατος. Δεν συζητάμε για την κατανάλωση νερού και την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου από το πεπτικό σύστημα.

Ποικιλία στο μαγείρεμα: τα έντομα μπορούν μαγειρευτούν με όλους τους τρόπους: τηγανιστά, βραστά, αχνιστά ή ψητά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Μπορούν επίσης να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν ως αλεύρι για ψωμί και άλλα παρασκευάσματα.

Υπάρχουν παντού: αρκετές χώρες φιλοξενούν πάνω από 300 είδη εντόμων. Σίγουρα υπάρχει ένα για όλα τα γούστα!

Για γευσιγνώστες: οι μύστες της μαγειρικής υποστηρίζουν ότι τα έντομα έχουν την υφή ξηρού καρπού και γεύση που θυμίζει γαρίδα ή κοτόπουλο. Οι ακρίδες, τα αβγά μυρμηγκιού, οι σφήκες, ακόμα και οι σουβλιστοί σκορπιοί, θεωρούνται παραδοσιακές λιχουδιές σε πολλές χώρες.

Σχόλια