Πρώτη φορά στρατόσφαιρα σε εξωπλανήτη και η ανακάλυψη ενός 15χρονου

1
122

Στρατόσφαιρα σε εξωπλανήτη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά χάρη στην ενδελεχή εξέταση παρατηρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA.

Τον εντοπισμό της στρατόσφαιρας του εξωπλανήτη WASP-33b, ενός πλανήτη με μάζα υπερτετραπλάσια του Δία, έκαναν ερευνητές του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA με επικεφαλής την Κόρι Χέινς.

Στρατόσφαιρα (Stratosphere), ονομάζεται το δεύτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας αμέσως μετά τη τροπόπαυση, το τέλος δηλαδή της τροπόσφαιρας, το στρώμα εκείνο όπου εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα. Στην τροπόσφαιρα η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη στο κατώτερο μέρος της, ενώ στη στρατόσφαιρα συμβαίνει το αντίθετο.

Η στρατόσφαιρα περιέχει όζον και άλλα μόρια που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, λειτουργώντας σαν «αντηλιακό» για έναν πλανήτη. Η ανακάλυψη στρατόσφαιρας μπορεί να δώσει στους επιστήμονες βασικές ενδείξεις για τη σύνθεση του πλανήτη και το πώς αυτός δημιουργήθηκε.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν την εξωγήινη στρατόσφαιρα εντοπίζοντας μια θερμοκρασιακή αναστροφή γύρω από τον WASP-33b κατόπιν ανάλυσης του μήκους κύματος του φωτός που «χτυπούσε» τον εξωπλανήτη.

Οι επιστήμονες δεν ανέμεναν να υπάρχει στρατόσφαιρα σε έναν τόσο «καυτό» κόσμο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.

—Ο 15χρονος αστρονόμος

Εξάλλου, ένας 15χρονος έφηβος από τη Βρετανία, ο Τομ Γουάγκ, ενώ βοηθούσε έναν καθηγητή αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κιλ, στο πλαίσιο μιας σχολικής εργασίας, ανακάλυψε τυχαία ένα νέο εξωπλανήτη σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη.

Η επιβεβαίωση ήλθε τώρα, μετά από δύο χρόνια, όταν ο 17χρονος έμαθε ότι πράγματι οι αστρονόμοι των πανεπιστημίων της Γενεύης και της Λιέγης επιβεβαίωσαν με τα τηλεσκόπιά τους την ανακάλυψη του εξωπλανήτη WASP-142b στον νότιο αστερισμό της Ύδρας. Πρόκειται για έναν μεγάλο αέριο γίγαντα σαν τον Δία, που δεν φαίνεται φιλόξενος για ζωή.

Ο ενθουσιασμένος νεαρός δήλωσε ότι πλέον σκέπτεται σοβαρά να ασχοληθεί με την φυσική, αν και δήλωσε λίγο λυπημένος που ο πλανήτης δεν πήρε το όνομά του!

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.