Ασπρόπυργος: σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά – Τα ερωτηματικά και το κύκλωμα

0
283

Σε εμπρησμό προερχόμενο από εξωτερικό χώρο αποδίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία την αιτία της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος «πανηγυρίζει» για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έξι ολόκληρες μέρες μετά την εκδήλωσή της και υπόσχεται χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για την αποκατάσταση της περιοχής.

—Τι λέει η Πυροσβεστική

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής αρχιπύραρχος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «αποτελεσματική πορεία του έργου κατάσβεσης και τη μείωση των ρύπων στα επίπεδα των φυσιολογικών ορίων της ατμόσφαιρας».

Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο αρχιπύραρχος υπογραμμίζει ότι «τα εξαγόμενα από τις έρευνες συμπεράσματα, που διενεργεί το ανακριτικό της ΠΥ, αποκλείουν την εκδήλωση της εστίας στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων του εργοστασίου ή στον αύλιο χώρου του. Συντείνουν στην εκδοχή του υπαίθριου εμπρησμού εκτός του συγκροτήματος, ο οποίος με τη συνέργεια του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εξάπλωσε άμεσα τις φλόγες στους σωρούς των εύφλεκτων υλικών».

Ο διοικητής απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία του έργου κατάσβεσης ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης η κατάσταση τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. «Από το πρωί δεν υπάρχει πουθενά φλόγα. Μόνο ελαφρύς καπνός ο οποίος θα συνεχίσει εξαιτίας της υπάρχουσας τεράστιας ποσότητας πρώτης ύλης στον υπαίθριο χώρο. Στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος οι προσκληθείσες ζημιές και αλλοιώσεις διατηρούν μικροεστίες που ελέγχονται και αυτές. Με τη βοήθεια των σκαπτικών μηχανημάτων το σύνολο του καιόμενου όγκου έχει διαχωριστεί σε μικροποσότητες οι οποίες συνεχώς διαβρέχονται προκειμένου να σταματήσει εντελώς η εκροή καπνού».

Ο διοικητής υπογραμμίζει ότι η συνολική μονάδα καταλαμβάνει 45 στρέμματα εκ των οποίων τα 25 είναι υπαίθρια αποθήκη. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην κατάσβεση είναι 20 πυροσβεστικά οχήματα και άλλα τρία εθελοντών, 60 πυροσβέστες, 4 υδροφόρες της Περιφέρειας, 10 από τους ΟΤΑ και τρία σκαπτικά μηχανήματα.

Τέλος υπογραμμίζει ότι η Υπηρεσία έχει ασχοληθεί επαλειμμένα με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και ότι βάση των δικογραφιών «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδηλωθεί ισάριθμες πυρκαγιές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων». Πληροφορίες αναφέρον ότι μετά από κάθε πυρκαγιά επεκτεινόταν ο χώρος των εγκαταστάσεων.

—Αποκαλύψεις Μπιζά

Ωστόσο, ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Θωμά Μπιζά πρώην συνδικαλιστικού στελέχους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ειδικού στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο με την εκδήλωση της πυρκαγιάς. «Είναι απορίας άξιο πως εξαπλώθηκε η πυρκαγιά ταυτόχρονα σε όλη την έκταση και μάλιστα σε υλικά που από την φύση και θέση τους έπρεπε να σιγοκαίονται» επισημαίνει στο ΑΠΕ και συνεχίζει: «Η αρχική εκδήλωση της φωτιάς, σε όμορη αγροτική έκταση ΒΑ των εγκαταστάσεων μάλλον μπήκε για «ξεκάρφωμα». Η μάντρα ύψους τριών μέτρων και η υγρασία λόγω προηγούμενης βροχόπτωσης δεν ευνοούν τυχαία επέκταση».

Επίσης στον εσωτερικό χώρο όπου μπήκε αμέσως ο κ Μπιζάς διαπίστωσε ότι οι σωροί δεν ήταν από καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά αλλά από σύμμεικτα απορρίμματα, τα οποία δεν είχαν επίσημο λόγο ύπαρξης εκεί. Λόγω της εμπειρίας του υπογραμμίζει ότι σε αυτή την πρακτική της «μεταφόρτωσης» των απορριμμάτων επιδίδονται μέχρι σήμερα τα περισσότερα από τα λεγόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Δηλαδή πληρώνονται από τους πελάτες (εταιρείες, δήμους κ.α.), για παράδειγμα με 30 ευρώ τον τόνο, για να πάρουν τα απορρίμματά τους και στη συνέχεια ως πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης τα διοχετεύουν δωρεάν ως υπολείμματα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σημειώνει ότι τα υλικά από τους μπλε κάδους (ανακυκλώσιμα) αποθέτονται χωρίς καμία επιβάρυνση στον ΧΥΤΑ. Διαφορετικά θα στοίχιζαν 60 ευρώ τον τόνο. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζει ο κ. Μπιζάς, αναπαράγεται μια νοσηρή κατάσταση η οποία γιγαντώθηκε με την άγνοια ή ανοχή των ιθυνόντων κατά την τελευταία 20ετία.

«Για εμένα» τονίζει «οι πραγματικοί εμπρηστές είναι αυτοί που έστησαν το άθλιο συγκεντρωτικό μοντέλο των απορριμμάτων και μπούκωναν τους τοπικούς δημάρχους με εκατοντάδες εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν την ποθούμενη κοινωνική ανοχή στο έγκλημα της Φυλής. Είναι οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ που υπηρέτησαν με πάθος αυτό το μοντέλο και έστησαν αυτό το έγκλημα. Είναι αυτοί που αντιδρούν σήμερα στην αποκεντρωμένη διαχείριση με ήπιες εγκαταστάσεις και μικρούς ΧΥΤΥ, αυτοί που βρίζουν την Βαλαβάνη γιατί δίνει 12 στρέμματα για πράσινο σημείο στο Ελληνικό».

—Το «κύκλωμα» της ανακύκλωσης

Αναφορικά με το τοξικό νέφος που κάλυψε το Θριάσιο, προσθέτει «μερικοί από εμάς το έχουμε δει και άλλες φορές στη περιοχή. Έχουμε δει και άλλο ΚΔΑΥ να καίγεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Γνωρίζουμε και άλλα ΚΔΑΥ στην περιοχή που έχουν γίνει παράνομοι σταθμοί μεταφόρτωσης και έχουν στις εγκαταστάσεις τους στοιβαγμένους χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών. Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές αυτό το άθλιο κύκλωμα που μαζεύει κάθε είδους απόβλητα και τα βάζει στην Φυλή σαν υπολείμματα επεξεργασίας.

Αυτά τα κυκλώματα στο όνομα της ανακύκλωσης διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σύμμεικτων σκουπιδιών και κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ακριβώς λόγω του ΧΥΤΑ της Φυλής. Χρόνια ολόκληρα καταγγέλλουμε αλλά ματαίως. Δεν θα υπήρχαν όλοι αυτοί εκεί αν δεν υπήρχε εκεί η μεγαλύτερη χωματερή του σύγχρονου κόσμου» καταλήγει ο κ. Μπιζάς.

Εντωμεταξύ, άφαντος παραμένει ο 46χρονος Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας κι ενώ κυκλοφορούν διάφορες φήμες για τις (παρά)οικονομικές του δραστηριότητες.

Αντ΄αυτού στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγήθηκε ο 34χρονος προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ».

—Το υπουργείο το χαβά του

Το ΥΠΑΠΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην οποία αναφέρει ότι «η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης Ασπροπύργου μετά από συντονισμένες προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Περιφέρειας Αττικής και πρώτα απ’ όλα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά τις ειδικές δυσκολίες και τις αντιξοότητες, έχει πλήρως κατασβεστεί».

«Χαιρετίζουμε τις ηρωικές προσπάθειες που από την πρώτη στιγμή και μέσα σε επικίνδυνες και βεβαρημένες συνθήκες κατέβαλαν οι άνδρες και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Απομένει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής και σε κάθε περίπτωση της προστασίας της υγείας των κατοίκων πέριξ του εργοστασίου και είναι πολύ θετικό ότι το Πράσινο Ταμείο εξέφρασε τη διάθεση να προσφέρει στην πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει.

Προφανώς το υπουργείο απέκρυψε τη διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας και Πυροσβεστικής σχετικά με τη διαδικασία της επιχωμάτωσης κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής διέψευσε διά εκπροσώπων της τα δημοσιεύματα περί μη εφαρμογής της μεθόδου της επιχωμάτωσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω οικονομικής δυσπραγίας και αδυναμίας πληρωμής των εμπλεκόμενων ιδιωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Αττικής, αρμόδια για να καλύψει τις δαπάνες, αδυνατούσε να βρει το ποσό των περίπου 200.000 ευρώ, για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης. Πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ.

Αντ΄αυτού, η αντιπολίτευση της Περιφέρειας υποστηρίζει ότι δαπανήθηκαν 40.000 Ευρώ για υδροφόρες για μια φωτιά  που είναι γνωστό ότι δεν σβήνει με νερό.

—Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Μετρήσεις των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης έγιναν καθυστερημένα κατόπιν παρέμβασης του «Δημόκριτου», διότι δεν λειτουργεί το σύστημα έκτακτων μετρήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οι πρώτες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχαν δείξει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από το Θριάσιο, πολύ πάνω από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριµένα, µε φορητό αναλυτή έγιναν στιγµιαίες ενδεικτικές µετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων µε διάµετρο 2,5 µm στην περιοχή περιµετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400µ. Στα σηµεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέµου καταγράφηκαν στιγµιαίες τιµές συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων κατά πολύ µεγαλύτερες από τιµές που ορίζει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (µέση τιµή 25 µg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νοµοθεσία (µέση τιµή 25 µg/m3/έτος).

Αν και η σύγκριση στιγµιαίων τιµών µε µέσες ηµερήσιες ή ετήσιες τιµές δεν είναι απολύτως δόκιµες επιστηµονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εµφάνιση υψηλών τιµών αιωρούµενων σωµατιδίων προερχόµενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς. Επισηµαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σηµεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεµο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιµές αναφοράς

Σύµφωνα µε αυτή την ενδεικτική χαρτογράφηση εγκαταστάθηκε από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατάλληλος εξοπλισµός σηµείο ενδεικτικό της διασποράς για δειγµατοληψίες και επιµέρους µετρήσεις µε αναλυτές και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των αποβλήτων της εγκατάστασης.

Πέραν όλων των ανωτέρω η Περιφέρεια Αττικής, προκειµένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της κατάστασης απευθύνθηκε και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστηµών «∆ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το οποίο ανταποκρινόµενο άµεσα, απέστειλε εξοπλισµό δειγµατοληψίας. Ο εξοπλισµός αυτός τοποθετήθηκε πλησίον της καιόµενης εγκατάστασης. Τα αποτελέσµατα των δειγµατοληψιών θα αναλυθούν από το αρµόδιο επιστηµονικό προσωπικό, προκειµένου µαζί µε τα αποτελέσµατα των µετρήσεων που προαναφέρθηκαν να υπάρξει υπεύθυνη και έγκυρη ενηµέρωση.

Στις 7 και 8 Ιουνίου, δηλαδή τις πρώτες 48 ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10 και ο Μαύρος Άνθρακας (BC) ήταν αυξημένα στο σταθµό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, στο κέντρο της Αθήνας.

Παρατηρήθηκε µια αύξηση στα επίπεδα αµφότερων παραµέτρων (ο µαύρος άνθρακας είναι χαρακτηριστικό εκποµπών καύσης) κυρίως κατά τις βραδυνές ώρες, ως αποτέλεσµα του συνδυασµού της µείωσης του στρώµατος ανάµειξης που περιορίζει τη ρύπανση κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και της διεύθυνσης των ανέµων που ευνόησε την µεταφορά προς την πόλη της Αθήνας.

Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις όπως αυτές µετρήθηκαν στο κέντρο τη Αθήνας δεν ξεπέρασαν κάποια όρια και δεν κρίθηκαν ανησυχητικές. Περιοχές της δυτικής Αττικής, σύµφωνα µε µαρτυρίες κατοίκων που κοινοποιήθηκαν είχαν εµφανέστερα µεγαλύτερο πρόβληµα, δεν υπάρχουν ωστόσο διαθέσιµες µετρήσεις εκ µέρους για να το υποστηρίξουν. Με το σύστηµα LIDAR του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δόθηκε η δυνατότητα καταγραφής των στρωµατώσεων του καπνού στην ατµόσφαιρα κατά το πέρασµά του πάνω από το κέντρο της Αθήνας (σταθµός Θησείου).

econews

Σχόλια