Τοξικό νέφος: τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

0
141

Αυξημένα επίπεδα επικίνδυνων αερίων και σωματιδίων, στην περιοχή του Ασπροπύργου, έδειξαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις της Περιφέρειας Αττικής για το τοξικό νέφος που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, η οποία καίει για 4η ημέρα.

Η Περιφέρεια Αττικής καθησυχάζει πως οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων, στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν τα όρια, ωστόσο, περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες, όταν και θα βγουν τα αποτελέσματα για τις τοξικές ουσίες, όπως διοξίνες και φουράνια.

“Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω”, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες κρούουν το “καμπανάκι” του κινδύνου, σημειώνοντας πως το τοξικό νέφος περιέχει διοξίνες, που θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Οι διοξίνες προκαλούν διάφορες μορφές καρκίνου, ελαττώνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, υπογονιμότητα, αναφέρει ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας για το θέμα κατέθεσαν βουλευτές του “Ποταμιού”, ζητώντας να ενημερωθούν, εάν προκύπτει κίνδυνος μόλυνσης του Μόρνου. “Αυτός είναι ο βασικός αγωγός που προέρχεται από τον Μόρνο. Είναι σε υψόμετρο 200-250 μέτρα παραπάνω από το εργοστάσιο, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς επηρεάζεται άμεσα από τη συσσώρευση του τοξικού νέφους που έχει δημιουργηθεί από την καύση των υλικών”, δηλώνει ο Νίκος Ορφανός, βουλευτής “Το Ποτάμι”.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η καταγγελία του αντιδημάρχου Ασπροπύργου ότι το εργοστάσιο ανακύκλωσης ήταν μία περιβαλλοντική “βόμβα” στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως εντός του εργοστασίου βρέθηκαν υλικά για τα οποία δεν υπήρχε η σχετική άδεια, όπως ορυκτέλαια, λάστιχα και συσκευασίες φαρμάκων.

—Διοξίνες και υγεία

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυτές που προκύπτουν από κάθε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σωματιδιακό περιεχόμενο, δηλαδή ερεθισμός της μύτης και των αεροφόρων οδών, υποκειμενικό αίσθημα δυσφορίας και βήχας.

Όσον αφορά σε ασθενείς με χρόνια βρογχική υπεραντιδραστικότητα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να εμφανιστεί εντονότερη δυσφορία και δύσπνοια.

Οδηγία για μείωση των παραπάνω φαινομένων είναι η αποφυγή της σωματικής κόπωσης κάτω από τις συνθήκες της ρύπανσης, η παραμονή μέσα στο σπίτι με κλειστά τα παράθυρα ώστε να εμποδίζεται η είσοδος των ρύπων και η κανονική συνέχιση λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς, οι οποίοι όταν εμφανίσουν δυσπνοϊκά ενοχλήματα ή παροξυσμικό βήχα, καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Πάντως φαίνεται ότι η άμεση σωματιδιακή επίδραση αυτού του νέφους στην δημόσια υγεία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες επιδράσεις που ενέχουν λόγους ανησυχίας. Το νέφος αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξινών, οι οποίες είναι ισχυρά δηλητήρια του περιβάλλοντος διότι έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής και κατά συνέπεια υπεισέρχονται στην διατροφική αλυσίδα και αποτελούν έναν μηχανισμό περιβαλλοντικής ρύπανσης των τροφίμων που μπορεί να διαρκέσει επί δεκαετίες.

Οι επιπτώσεις των διοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πάρα πολλές, έχει αποδειχθεί ότι έχουν καρκινογόνο επίδραση ενώ επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπαραγωγικό σύστημα ιδίως στους άνδρες, το πεπτικό, το αναπνευστικό και άλλα.

—Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΑΠΕΝ, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάσβεσής της.

Αυτήν την ώρα βρίσκονται σε ταχεία εξέλιξη οι ανακρίσεις για την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

econews

Σχόλια