Τοξικός καπνός στην Αθήνα: μετρήσεις της ρύπανσης, συλλήψεις των υπευθύνων

0
113

Συνεχίζει να μολύνει την ατμόσφαιρα της Αθήνας ο τοξικός καπνός από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που σιγοκαίγεται, την ώρα που ειδικοί επιχειρούν να μετρήσουν τα επίπεδα της ρύπανσης και ένας 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ», οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος.

—Μετρήσεις της ρύπανσης

Γιατροί, περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων κλήθηκαν για να αναλύσουν και να μετρήσουν την τοξική ρύπανση από τη φωτιά που αναμένεται να συνεχιστεί «για μέρες» σε κέντρο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Η καύση ελαστικών και άλλων οργανικών υλικών είναι γνωστό ότι παράγει τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, ωστόσο οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα της Αθήνας δεν μπορούν να υπολογιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις.

Μετρήσεις γύρω από το χώρο της πυρκαγιάς πραγματοποιεί μεταξύ άλλων ομάδα του Ευάγγελου Γερασόπουλου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναγνώρισε ότι η ατμόσφαιρα είναι «αρκετά επιβαρυμένη», απέφυγε όμως να προχωρήσει σε εκτιμήσεις. «Θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα» είπε.
Στο χώρο έχουν επίσης σπεύσει ερευνητές του «Δημόκριτου» και γιατροί.

Το απόγευμα της Τρίτης, χωματουργικά μηχανήματα αναμόχλευαν τους σωρούς των σιγοκαιόμενων υλικών, οι οποίοι στη συνέχεια καταβρέχονται. Μάλιστα η υψηλή θερμοκρασία λιώνει τα ελαστικά των οχημάτων, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Σερεντέλος εκτιμά ότι η φωτιά θα συνεχίσει να σιγοκαίει για μέρες λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και του είδους των υλικών.

—Παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής

Κατά την επίσκεψή της στην περιοχή, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δήλωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης. Για το λόγο αυτό κάλεσε ειδικούς επιστήμονες , ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου «για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος».

Με αφορμή τη μήνυση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέταση.

Την Πέμπτη, το θέμα της πυρκαγιάς θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξης το θέμα της  ιδιοκτήτρια εταιρείας. Εισηγητής θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Δ.Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη Δευτέρα την απομάκρυνση των τσιγγάνων που προσπαθούσαν να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά από το φλεγόμενο εργοστάσιο.

Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι η Περιφέρεια έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό. «Έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα» λέει, και εκφράζει την απορία της για τα ρεπορτάζ που θέλουν ιδιώτες οδηγούς χωματουργικών μηχανημάτων να συνδράμουν λόγω οφειλών της Περιφέρειας απέναντί τους. «Δεν έχουμε τέτοια χρέη. Όταν μας φέρνουν την απόδειξη εξοφλούνται την ίδια ημέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια συνέστησε να περιοριστούν οι μετακινήσεις ηλικιωμένων και παιδιών στην περιοχή.

—Οι υπεύθυνοι στον εισαγγελέα

Εκτός από τον 34χρονο που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα των αρχών το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου λειτουργούσε χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν, από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

—Σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ

Εντωμεταξύ, κατόπιν πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και υπό την προεδρία του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ για να εκτιμηθεί το περιστατικό της πυρκαγιάς στο ιδιωτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που διενήργησε ο «Δημόκριτος» και η Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ασπροπύργου οι οποίες κρίνονται επαρκείς.

Ζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από τους δήμους της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν με υλικά μέσα και προσωπικό ώστε να απομακρυνθεί το «μανιτάρι» του καπνού που είναι πάνω από το εργοστάσιο.

Ο υπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία και υποστήριξςε ότι «όλοι κινητοποιήθηκαν συντονισμένα από την αρχή και η παρέμβαση και δραστηριότητά τους υπήρξε άκρως επιτυχής».

Υποστήριξε, τέλος, ότι «θα υπάρξει έρευνα σε βάθος, ότι θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και ότι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά».

econews

Σχόλια