Φωτοβολταϊκά: αθέμιτη πώληση φθηνών κινεζικών πάνελ καταγγέλλει ο ΣΕΦ

0
400

Αποδέκτης διαμαρτυριών για προσφορές που γίνονται από εταιρείες μη μέλη της, οι οποίες αφορούν πώληση φωτοβολταϊκών πλαισίων κινεζικής προέλευσης ή ευρωπαϊκών πλαισίων με κυψέλες κινεζικής προέλευσης, σε τιμές χαμηλότερες των ελαχίστων που προβλέπει η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταγγέλλει ότι γίνεται συχνά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Όπως σημειώνει ο ΣΕΦ, βρίσκεται σε κοινή στάση με την SolarPower Europe (πρώην European Photovoltaic Industry Association – EPIA), έχοντας ταχθεί επί της αρχής κατά της επιβολής δασμών σε προϊόντα κινεζικής προέλευσης, καθώς ένα τέτοιο μέτρο δεν βοηθά στην ανάπτυξη της αγοράς με την ελάχιστη επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

«Όσο όμως ένα τέτοιο μέτρο βρίσκεται σε ισχύ, οφείλουν όλες οι εταιρίες να το σέβονται, προκειμένου να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Για το λόγο αυτό, η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τηρούνται απαρέγκλιτα οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Στο παρελθόν, η ελληνική Πολιτεία είχε ταχθεί εναντίον της επιβολής δασμών, δυστυχώς όμως πλειοψήφησε η αντίθετη άποψη. Ελπίζουμε και σε μελλοντικές ψηφοφορίες, τα αρμόδια υπουργεία να κρατήσουν αντίστοιχη στάση.

Ως Σύνδεσμος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε  πως στην περίπτωση που κάποιος εισάγει υλικά για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες δασμοί, θα πρέπει τη διαφορά που προκύπτει από την αγορά των φωτοβολταϊκών πλαισίων έως την κατώτατη τιμή εισαγωγής που έχει θεσπίσει η ΕΕ να την επωμιστεί ο εισαγωγέας (στην περίπτωση μας ο εγκαταστάτης) και, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο ο εισαγωγέας δεν μπορεί να πληρώσει τους δασμούς (π.χ. λόγω χρεοκοπίας), το ποσό αυτό των δασμών θα πρέπει να πληρωθεί από τον τελικό επενδυτή», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια