Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν το 7% της ζήτησης στην Ελλάδα – Οι παγκόσμιες τάσεις

0
312

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών, SolarPower Europe, πρώην ΕΡΙΑ, δημοσίευσε χθες την έκθεσή του για την πορεία του κλάδου κατά την περίοδο 2015-2019.

Σύμφωνα με την ένωση, η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς στα φωτοβολταϊκά ανήλθε σε 178 Γιγαβάτ.

Το 2014, ξεχώρισαν στη νέα εγκατεστημένη ισχύ η Κίνα, η Ιαπωνία και η ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη πρόσθεσε 7 Γιγαβάτ κυρίως χάρη στη Βρετανία όπου εγκαταστάθηκαν 2,3 φωτοβολταϊκά Γιγαβάτ.

Στις επιμέρους αγορές, ξεχωρίζει το γεγονός ότι στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν πλέον άνω του 7% της ζήτησης για ηλεκτρισμό, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό διείσδυσης δεν ξεπερνά το 1%.

Με αφορμή την δημοσίευση της έκθεσης, ο διευθύνων του συνδέσμου, Τζέιμς Ουότσον, δήλωσε ότι «η επιτυχία της Βρετανίας, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά και φέτος, ενισχύει την πεποίθηση ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μια ευέλικτη και οικονομική ενεργειακή πηγή σε κάθε κλίμα».

Η εκτίμηση του SolarPower Europe είναι ότι η φωτοβολταϊκή ισχύς μπορεί να σημειώσει άνοδο μέχρι 80% στην Ευρώπη ως το 2020.

«Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις και υποστηριχθούν με τα κατάλληλα πλαίσια, τότε μπορούμε να δούμε συνολικές εγκαταστάσεις 540 γιγαβάτ ως το 2020», τονίζει. Ακόμα και στο λιγότερο φιλόδοξο σενάριο προβλέπεται εγκατεστημένη ισχύς 396 γιγαβάτ στη Γηραιά Ήπειρο στα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν πλέον το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή ηλεκτροπαραγωγή, όπως ανέφερε ο σύνδεσμος.

Τέλος, σε επίπεδο τεχνολογίας θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν τα πάνελ κρυσταλλικού πυριτίου, ενώ τα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου (thin film) καταγράφουν σταθερές τάσεις, την ώρα που συνεχίζεται η ανάπτυξη των τεχνολογιών CdTe και CIGS.

econews

Σχόλια