ΑΠΕ: ποιες άδειες αποσύρονται – Ανοίγει χώρος για νέες αιτήσεις και έργα

0
248

Σε απελευθέρωση της διαθέσιμης ισχύος για την εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει οδηγήσει η ενεργοποίηση της νομοθεσίας για κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Όπως αναφέρει το euro2day, σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έχουν αποσυρθεί οι άδειες στην πλειονότητά τους, καθώς δύσκολα θα μετατρέπονταν σε επένδυση. Το μέτρο αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση των επενδυτών κυρίως στα αιολικά λόγω του μεγάλου χρόνου ωρίμανσης των έργων.

–Φωτοβολταϊκά στη στέγη στα νησιά

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει καλέσει όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στέγης και δεν προτίθενται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδύσεων λόγω της δραστικής μείωσης των εγγυημένων τιμών να τις αποσύρουν ώστε να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος για το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).

Τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ θα αποστείλουν επιστολές σε όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στέγης, θέτοντας χρονικό περιθώριο ενός μηνός για επανεπιβεβαίωση του σχετικού ενδιαφέροντος. Αν δεν εκδηλωθεί εκ νέου το ενδιαφέρον, τα αντίστοιχα αιτήματα θα μπαίνουν στο αρχείο.

Σημειώνεται ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά είχαν κατατεθεί 1.665 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στέγης με συνολική ισχύ 14,32 μεγαβάτ.

—Ποιες άδειες ακυρώνονται

Ο Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) δημοσίευσε την οριστική λίστα με 370 άδειες -κυρίως για αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες και κατά δεύτερο λόγο για ηλιοθερμικά, βιομάζα και κάποια μικρά υδροηλεκτρικά- οι οποίες θα αποσυρθούν απελευθερώνοντας χώρο αρκετών χιλιάδων Μεγαβάτ. Πρόκειται για άδειες για τις οποίες είχαν εκδοθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης πριν από την 1η Ιανουαρίου 2015 , αλλά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν προσκόμισαν την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή.

Ακυρώσεις καταγράφονται και για αιτήσεις που βρίσκονται σε άλλα στάδια της διαδικασίας, όπως για έργα που είχαν λάβει άδειες εγκατάστασης, για μη καταβολή εγγυητικής επιστολής και για προσκόμιση εγγυητικής μικρότερης από το απαιτούμενο ποσό με βάση τη δηλωθείσα ισχύ του έργου.

Οι επενδυτές εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, από εταιρείες με χαρτοφυλάκια εκατοντάδων Μεγαβάτ εν λειτουργία μέχρι και μεταπωλητές αδειών.

econews

Σχόλια