Σεισμός 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο της Χαλκίδα έγινε αισθητός στην Αθήνα

0
16

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από σεισμογράφους το πρωί της Τρίτης 3 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκπροσωπώντας τους φορείς του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, ο σεισμός καταγράφηκε στις 04:09 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, έως 3,8 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

«Εύχομαι να ήταν ο κυρίως σεισμός, θα περιμένω λίγο καιρό ακόμα. Πρόκειται για περιοχή που έχει μετρηθεί και είναι υποψήφια να δώσει μεγάλους σεισμούς» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον κ.Τσελέντη, «η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται φυσιολογική», είναι ωστόσο, πολύ νωρίς για «να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός».

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρήγματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Αταλάντης, τα οποία παρακολουθούνται, καθώς η ομάδα ΒΑΝ έχει λάβει δείγματα από την περιοχή για μεγαλύτερο σεισμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού προειδοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους στο σεισμογραφικό κέντρο, καθώς όσοι είναι στη βάρδια «είναι τρεις μήνες απλήρωτοι», ενώ σε λίγο καιρό «λήγουν οι συμβάσεις τους και θα μείνει το κέντρο χωρίς ανθρώπους».

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετά ευαίσθητη και μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους μέχρι 5,5 βαθμών, είπε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας.

Νωρίτερα σήμερα, στις 01:20 ώρα Ελλάδας, οι σεισμογράφοι του Δικτύου κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.

Σχόλια