Σκουπίδια: εκτός ΕΣΠΑ κινδυνεύει να μείνει ο νέος σχεδιασμός

0
14

Αγώνα δρόμου για να προλάβει τις προθεσμίες των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπει ο νέος εθνικός σχεδιασμός οφείλει να πραγματοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το θέμα της ένταξης στο κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020 αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνεδριάσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Ήπειρο, κατά το χρονικό διάστημα 12 Ιουνίου-3 Ιουλίου 2014.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις αναμένεται να εξειδικευτούν τα Επιχειρησιακά και Περιφερειακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ώστε σε πρώτη φάση να εγκριθούν τα κριτήρια αξιολόγησης και στη συνέχεια να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα νέα έργα.

Στις συνεδριάσεις αναμένεται να συζητηθεί και η ολοκλήρωση του παλιού ΕΣΠΑ, το οποίο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Περιβάλλον υστερεί σημαντικά, με την απορρόφηση να μην ξεπερνά το 70%.

—Προβληματισμός από τους Ευρωπαίους

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, με εκπροσώπους από την αρμόδια κοινοτική διεύθυνση, που καταφθάνει στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Επιτροπών Παρακολούθησης.

Ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα προβλέπει την κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων για κατασκευή νέων μεγάλων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και τη δημιουργία πολλών μικρών, αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης με ευθύνη των δήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης στον σχεδιασμό, ενώ έχει καταργηθεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησης των ΣΔΙΤ ως εργαλείο εμπλοκής ιδιωτών.

Παρότι ο σχεδιασμός εμπίπτει στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων, το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος τρέχει και τα έργα πρέπει να σχεδιαστούν εγκαίρως για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, με βάση όσα έχουμε προτείνει στο σχετικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, τη στιγμή που η εμπειρία δείχνει ότι η ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων βημάτων για την ολοκλήρωση του νέου σχεδιασμού, αλλά και η συνεννόηση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα απαιτούν μήνες, ίσως και χρόνια.

econews

Σχόλια