Δηλητήριο στην Αθήνα από τη μονάδα ανακύκλωσης που ακόμα καίγεται – Τριτοκοσμικές εικόνες

0
157

Όλη την ημέρα μια έντονη οσμή καμμένου πλαστικού κατακλύζει την ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου της Αθήνας δηλητηριάζοντας τους κατοίκους της πόλης.

Αιτία είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου σε μονάδα ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτεία δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για να καλύψει τον χώρο με χώμα ώστε να σταματήσει να σιγοκαίει η πυρκαγιά, ενώ στο σημείο επικρατούν τριτοκοσμικές καταστάσεις με εκατοντάδες τσιγγάνους που έχουν σπεύσει για να αποσπάσουν ότι μπορεί να πωληθεί (κυρίως μέταλλα για σκραπ).

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ρίχνει νερό για να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία και να αποφύγει την αναζωπύρωση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, προσπαθεί να βρει χρήματα για να κατασβεστεί η τοξική πυρκαγιά.

—Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά

Η φωτιά εκδηλώθηκε το προηγούμενο Σάββατο σε ξερόχορτα που δεν είχαν καθαριστεί σε παρακείμενο οικόπεδο και επεκτάθηκε εντός του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Εκεί, η φωτιά φούντωσε αφού στο χώρο, μια έκταση 20-25 στρεμμάτων, υπήρχαν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί και πλαστικού).

Στην συγκεκριμένη μάλιστα επιχείρηση που φέρεται να έχει μεγάλες οφειλές προς τις Τράπεζες, δύο φορές κατά το παρελθόν (το 2010 και το 2011) μετά την διενέργεια ελέγχου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν επιβάλει υψηλά πρόστιμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό.

—Στο έλεος των Ρομά

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στην περιοχή εκτυλίχθηκαν τριτοκοσμικές εικόνες με δεκάδες Ρομά να εισέρχονται στη μονάδα και να πλιατσικολογούν κάθετι που μπορεί να πωληθεί στο παράνομο εμπόριο, κυρίως μέταλλα για σκραπ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα,  δεκάδες φορτηγάκια μπαινοέβγαιναν στο εργοστάσιο και σήκωναν ό,τι είχε μείνει. Εκτός από σίδερα και άλλα υλικά, “έφευγαν” και υπολογιστές, έπιπλα, τα πάντα. Στην είσοδο κάποιοι μάλιστα κανόνιζαν ποιος θα πάρει τι.

Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι Ρομά από τους δεκάδες ανεξέλεγκτους καταυλισμούς της περιοχής  τοποθέτησαν εμπόδια στους δρόμους προς τη μονάδα για να εμποδίσουν τις υδροφόρες και να συνεχίσουν ανενόχλητοι το «θεάρεστο» έργο τους.

Σε όλο αυτό το σκηνικό η αστυνομία ήταν απούσα.

—Πόσο επικίνδυνο είναι το τοξικό νέφος

Όσον αφορά στην επικινδυνότητα του τοξικού νέφους που έχει απλωθεί πάνω από τον ουρανό της πρωτεύουσας, σαφείς απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν καθώς δεν διενεργούνται μετρήσεις.

Το τμήμα Ποιότητας Ατμόσφαιρας της διεύθυνσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που διατηρεί σταθμούς μέτρησης στην περιοχή, καταγράφει μόνο αστικούς ρύπους όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Ανάλογες μετρήσεις κάνουν οι περιβαλλοντικοί σταθμοί των δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και οι τρεις πηγές, δεν προκύπτει σημαντική μεταβολή στους ρύπους. “Μέχρι χθες η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια- βορειοδυτική, οπότε ότι εκπέμπονταν από το εργοστάσιο έφευγε προς τη θάλασσα”, λέει ο κ. Αναστάσιος Χριστίδης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ελευσίνας.

«Για να μετρηθούν τα επίπεδα διοξινών και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων χρειάζεται μια άλλη, ειδική διαδικασία δειγματοληψίας και εξειδικευμένη ανάλυση, την οποία οι δήμοι δεν είναι σε θέση να κάνουν.

Πάντως πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Για να δημιουργηθεί πρόβλημα υγείας σε κάποιον από τον καπνό αυτό, χρειάζεται έκθεση επί μακρόν, για αρκετές ημέρες κοντά στην πηγή του» πρόσθεσε.

—Οι ήρωες και τα σκυλιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο ζούσαν περίπου 12 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία φρόντιζε η φιλοζωική οργάνωση «Τα Φαντάσματα του Ασπροπύργου».

Κάθε μέρα εθελοντές της οργάνωσης μπαίνουν στο χώρο θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να βρουν τα σκυλιά. Μέχρι στιγμής τέσσερα έχουν εντοπιστεί ζωντανά και έχουν μεταφερθεί σε κτηνίατρο, ενώ τα υπόλοιπα αγνοούνται.

econews

Σχόλια