Η Κλιματική Αλλαγή δεν κάνει "παύση", συνεχίζει ακάθεκτη – Έρευνα

0
607

Ακάθεκτη εξελίσσεται η Κλιματική Αλλαγή στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που υποστηρίζει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Η νέα μελέτη έρχεται προς απάντηση σε εκτιμήσεις-μεταξύ των οποίων και εκείνη της Διακυβερνητικής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)- που υποστηρίζουν ότι καταγράφεται μια επιβράδυνση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Οι μελετητές συμπέραναν ότι δεν καταγράφεται κάποια διακριτή μείωση στον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη ανάμεσα στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και στα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα (η δεύτερη αυτή περίοδος θεωρείται από πολλούς κλιματολόγους ένα είδος ανάπαυλας στην υπερθέρμανση).

Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, δεν είναι παρά μια στατιστική και επιστημονική πλάνη, που οφείλεται σε ανακριβή δεδομένα και εσφαλμένη ερμηνεία τους.

«Η κοινή γνώμη πρέπει να πληροφορηθεί ότι στην πραγματικότητα η (παγκόσμια) θερμοκρασία σήμερα συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής, Τόμας Καρλ. «Η δήλωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προ διετίας, ότι η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία εμφανίζει πολύ μικρότερη αύξηση κατά την τελευταία 15ετία έναντι των τελευταίων 30 ή 60 ετών, δεν ισχύει πλέον», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται πως το 2014 υπήρξε το πιο ζεστό έτος στην μετεωρολογική ιστορία, δηλαδή από το 1880 που τηρούνται επίσημα στοιχεία, ενώ επίσης ο φετινός Μάρτιος, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήσαν ο πιο θερμός Μάρτιος και το πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο στα χρονικά.

Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε διορθωμένη μέτρηση των θερμοκρασιών στους ωκεανούς και ενσωματώνει νέα δεδομένα για τις θερμοκρασίες εδάφους.

—Η υποτιθέμενη επιβράδυνση

Σύμφωνα με την IPCC, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά περίπου 0,05 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία από το 1998 ως το 2012.

Συγκριτικά με την αύξηση των 0,12 βαθμών Κελσίου από το 1951 ως το 2012 κάτι τέτοιο θα συνιστούσε επιβράδυνση.

Ωστόσο η νέα ανάλυση εκτιμά ότι η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,116 ανά δεκαετία από το 2000 ως το 2014 έναντι 0,113 από το 1950 ως το 1999.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.

econews

Σχόλια