Γιατί πλένουμε πάντα τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσουμε

0
329

Τα καινούργια ρούχα θα πρέπει πάντα να πλένονται στο πλυντήριο προτού φορεθούν, συστήνει μια νέα αμερικανική μελέτη. Ο λόγος είναι ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ώστε τα ρούχα στα ράφια των μαγαζιών να δείχνουν ατσαλάκωτα ευθύνονται για δερματικές παθήσεις, εκζέματα και αλλεργικές αντιδράσεις.

Επίσης, στα καινούργια ρούχα ενδημούν διάφορα ζωύφια και έντομα που μεταδίδουν οι άνθρωποι που τα δοκιμάζουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Ντόναλντ Μπελσίτο, έλεγχοι σε ρούχα κινεζικής προέλευσης που είχαν εισαχθεί στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα υφάσματα ήταν έως και 900 φορές πιο εκτεθειμένα σε χημικές ουσίες από τα επίπεδα ασφαλείας.

Ο Μπελσίτο κατονομάζει τη ρητίνη φορμαλδεΰδης ως κύριο «ένοχο», αφού είναι η ουσία που χρησιμοποιείται σε ορισμένα καινούργια ρούχα για να αποτρέψει τις ζάρες και την εμφάνιση μούχλας.

Ο καθηγητής προειδοποιεί ότι πέρα από τις αλλεργικές ή δερματικές αντιδράσεις, τα καινούργια ρούχα που δεν έχουν πλυθεί πριν την πρώτη χρήση ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνων και προτείνει το καλό πλύσιμο και ξέπλυμα.

Ο κίνδυνος μεγιστοποιείται όταν τα αποθηκεύσουμε σε συρτάρια μαζί με πλυμένα, καθαρά ρούχα.

econews

Σχόλια