Μαζική μετανάστευση θαλάσσιων ειδών λόγω Κλιματικής Αλλαγής φέρνει πείνα

0
489

Τη μαζικότερη μετανάστευση ειδών που ενδημούν στους ωκεανούς του πλανήτη εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια μπορεί να προκαλέσει η Κλιματική Αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη εάν επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσοίωνα σενάρια για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Λιλ της Γαλλίας εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση είδη ψαριών που ζουν σε ψυχρά ύδατα ενδεχομένως θα εξαφανιστούν ή θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς του Πόλους όπου η βιοποικιλότητα θα αυξηθεί κατά 300%.

Αντίστοιχα, θαλάσσια είδη που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά θα μετακινηθούν σε περιοχές που σήμερα καλύπτονται από ψυχρά ύδατα.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής έως τα τέλη του αιώνα, ένα σενάριο που επίσης συνοδεύεται από αρνητικές επιπτώσεις, όχι όμως τόσο ζοφερές με αυτό που φέρνει η τρέχουσα τάση για αύξηση κατά πέντε βαθμούς Κελσίου ως το 2100.

—Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις περιόδους της γεωλογικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης Πλειόκαινου, μίας περιόδου περίπου πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάστηκαν μαζί με δεδομένα από την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, πριν από 26.500 με 20.000 χρόνια, καθώς και με σύγχρονες μετρήσεις από το 1960 έως το 2013.

Όλα αυτά τα στοιχεία αντιπαραβλήθηκαν με τις προβλέψεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών για το έτος 2100. Οι προβλέψεις αυτές ποικίλουν ανάλογα με το ύψος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 85 χρόνια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους πέντε βαθμούς Κελσίου, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετανάστευση ειδών των ωκεανών εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, ανακατανέμοντας μαζικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα του πλανήτη.

Ακόμη και αν επιτευχθεί ο χαμηλότερος στόχος του ΟΗΕ, η αλλαγή των βιοτόπων των ειδών θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια.

—Οι συνέπειες για τον άνθρωπο

Οι επιπτώσεις μια τέτοιας εξέλιξης θα είναι ολέθριες για τον άνθρωπο και ειδικά για τις κοινότητες εκείνες που εξαρτώνται από τη ζωική πρωτεΐνη των ψαριών, των μαλακίων και των οστρακοειδών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο άνθρωπος τρέφεται με τέτοια πρωτεΐνη κατά 25% κατά μέσο όρο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 2010, τα ψάρια παρείχαν σε 2,9 δισ. ανθρώπους το 20% της προσλαμβανόμενης ζωικής πρωτεΐνης και σε 4,3 δισ. ανθρώπους το 15%.

Σε κάποιες χώρες τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα.

Ένα μειονέκτημα της μελέτης, όπως και άλλων που εστιάζουν στα θαλάσσια είδη, είναι ότι γνωρίζουμε περισσότερα για τον πλανήτη Άρη απ” ότι για τους ωκεανούς της Γης.

Ο Γκρεγκορύ Μπογκράν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, επισημαίνει ότι έχουμε ταξινομήσει μόλις 200.000 θαλάσσια είδη, δηλαδή μόλις το 10% της βιοποικιλότητας που εκτιμούμε ότι κρύβουν οι ωκεανοί.

«Δεν έχουμε πλήρη γνώση της θαλάσσιας βιολογίας και της χωρικής κατανομής της, στοιχεία που περιορίζουν την αξιοπιστία των μελετών μας ως ένα βαθμό» παραδέχτηκε.

μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Σχόλια