Το Πρόγραμμα Απόλλων κάνει τις ΑΠΕ φθηνότερες από τον λιγνίτη

0
148

Ένα νέο σχέδιο ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής ανάλογο με την κούρσα του διαστήματος που οδήγησε στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ανακοινώθηκε χθες Τρίτη 2 Ιουνίου 2015.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα «Απόλλων» που έχει την ίδια ονομασία με την αμερικανική αποστολή Apollo 11 που έστειλε τους Μπαζ Όλντριν και Νηλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη φιλοδοξεί να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φθηνότερες από τον λιθάνθρακα και τον λιγνίτη ως τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής στα επόμενα δέκα χρόνια.

Το Πρόγραμμα Απόλλων αποτελεί πνευματικό τέκνο επιφανών βρετανών επιστημόνων, οικονομολόγων και επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της βρετανικής αποστολής για το Κλίμα, Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, ο Λόρδος Νίκολας Στερν, ο Λόρδος Άντερ Τέρνερ και ο πρώην επικεφαλής της BP, Λόρδος Τζον Μπράουν.

Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να εξασφαλίσει κονδύλια της τάξης των 15 δισ. στερλινών ετησίως (πάνω από 20 δισ. Ευρώ) για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη δοκιμή συστημάτων παραγωγής καθαρής ενέργειας και αποθήκευσης, χρηματοδότηση αντίστοιχη με εκείνη που διέθεσαν οι αμερικανοί στις διαστημικές αποστολές Apollo για να στείλουν ανθρώπους στο φεγγάρι.

Πρόκειται για διπλασιασμό των δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης για ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και έξυπνα δίκτυα που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 2% της συνολικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν θα κληθούν να δεσμεύσουν το 0,02% του ΑΕΠ τους σε Έρευνα και Ανάπτυξη και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε μια παγκόσμια επιτροπή που θα συντονίσει και θα διοικήσει την έρευνα ώστε να αποφευχθεί η διπλή δουλειά.

Ο Κινγκ δήλωσε ότι οι ΑΠΕ ήδη πλεονεκτούν έναντι των ορυκτών καυσίμων ως προς την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου που επιταχύνουν τις κλιματικές αλλαγές. Όταν όμως οι ΑΠΕ γίνουν φθηνότερες από τον άνθρακα «θα έχουμε κερδίσει τη μητέρα των μαχών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αποκάλυψε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Κίνα και αναμένονται επίσημες δεσμεύσεις υποστήριξης τον προσεχή Νοέμβριο, ένα μήνα πριν από την κρίσιμη διάσκεψη για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι.

Μάλιστα, το σχέδιο βρέθηκε στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας των G7 και θα συζητηθεί και από τους επικεφαλής των πλουσιότερων χωρών του κόσμου που θα συναντηθούν στη Γερμανία στις 7 Ιουνίου.

Η βελτίωση των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας τόσο σε οικιακή όσο και σε εθνική κλίμακα αποτελεί το βασικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαλείπουσας παραγωγής της καθαρής ενέργειας, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά, νηνεμία κλπ).

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης με προοπτικές είναι οι μπαταρίες, η αποθήκευση θερμότητας στο νερό, στο έδαφος ή σε λιωμένο αλάτι, ο πεπιεσμένος αέρας, τα συστήματα αποθήκευσης κινητικής ενέργειας και οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

econews

Σχόλια