Το νέο "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" παίρνει μπρος – Δικαιούχοι και επιδοτήσεις

4
4524

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» σχεδιάζει να ξεκινήσει ξανά μετά από μεγάλο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας, παρότι αυτό θα γίνει με πιο «συντηρητικούς» όρους από αυτούς που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Όπως μεταδίδει το energypress, στόχος του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να ξαναπάρει μπρος το φθινόπωρο. Για αυτό το σκοπό έχουν εξασφαλιστεί πόροι 262 εκατ. Ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. Ευρώ με τις επιστροφές από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν στις εισοδηματικές κατηγορίες που από τρεις θα γίνουν δύο (ίσως και μία) και θα αφορούν σε κλίμακες έως 20.000 Ευρώ και έως 40.000 Ευρώ. Με την κατάργηση της υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας έμφαση δίνεται στη διάδοση του προγράμματος στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Επίσης, εξετάζεται η μείωση του ποσοστού της επιδότησης που έφτανε και στο 70% του συνολικού κόστους των εργασιών.

Σύμφωνα με το energypress, ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο, ενώ η προκήρυξη θα εκδοθεί μάλλον το Σεπτέμβριο.

—Φυσικό αέριο

Επίσης, θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου. Το ύψος της επιδότησης θα φτάνει τα 5.500 Ευρώ για πολυκατοικίες ή έως το 60% του συνολικού κόστους.

Σημειώνεται ότι στην  Αττική είχαν υποβληθεί 4.800 αιτήσεις ένταξης, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει με 15 εκατ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις με το ΥΠΑΠΕΝ, οι οποίες προβλέπουν την κατάθεση εγγυητικών επιστολών προς το υπουργείο για να ανοίξει η «κάνουλα» της χρηματοδότησης.

Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει από τις ΕΠΑ προς τους αιτούντες καταναλωτές.

econews

4 Σχόλια

 1. γεια σας
  με τις παλιές αιτησεις απ το 2013 εχουμε καμια πληροφορηση??
  Ευχαριστώ

 2. Γεια σας
  Ξέρουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει?
  Αφορά συγκεκριμένες περιοχές?
  Μπορώ να κάνω την αίτηση στην τράπεζα από τώρα?
  Ευχαριστω εκ των προτέρων

 3. Καλησπέρα,

  Παρόμοια ερώτηση θα ήθελα να θέσω και εγώ. Τι θα συμβεί σε όσους αναμένουν απόφαση υπαγωγής με τα δεδομένα του παλιού προγράμματος (2013-14) ? Θα έχουν κάποια προτεραιότητα?

 4. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία.Ούτε προτεραιότητα ούτε τίποτα.Ένας αχταρμάς.Μη κάθεστε και ρωτάτε τζάμπα.Να είστε όσα έρθουν όσα πάνε!Τι είχατε τι χάσατε….Δεν υπάρχει ούτε ελπίδα ούτε βεβλτίωση. Σας εύχομαι να αποκτήσετε τα χρήματα να κάνετε τις ανακαινίσεις αναβαθμίσεις και ότι χρειάζεστε μόνοι σας. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!!!

Comments are closed.