Βιομάζα: μπλόκο ΥΠΑΠΕΝ σε μονάδες στην Κρήτη – Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο

0
167

Την ακύρωση άδειας για μονάδα βιομάζας στον δήμο Μινώα της Κρήτης, την οποία είχε παραχωρήσει η Περιφέρεια ακύρωσε τη Δευτέρα 25 Μαΐου το υπουργείο Ενέργειας.

Κατά της αδειοδότησης για την μονάδα ισχύος 999 kW, ιδιοκτησίας «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η οποία βρίσκεται στη θέση «Κεντρουλάκι» στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος είχε προσφύγει ο δήμος.

Στην απόφασή του, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

«Επειδή ο προσφεύγων Δήμος προβάλει, μεταξύ άλλων λόγων, ότι αν και η σύνταξη των ΜΠΕ διενεργείται μεμονωμένα και για καθεμία μονάδα ξεχωριστά, με δεδομένο ότι και από τη νομοθεσία δεν καθορίζεται η διασφάλιση ελάχιστης απόστασης μεταξύ ομοίων μονάδων για τα συγκεκριμένα έργα, είναι αναγκαία η  δυνατότητα αξιολόγησης εκ μέρους των περιβαλλοντικών υπηρεσιών της σωρευτικής δράσης των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω και του σημαντικού αριθμού των μονάδων που αιτούνται αδειοδότησης εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μονάδων αεριοποίησης μονάδας/αναερόβιας χώνευσης –παραγωγής βιοαερίου στην Κρήτη».

—Τι είχε πει ο Λαφαζάνης

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο και ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης κάνει πράξη τα όσα είπε προ ημερών στη Βουλή, όταν αντιτάχθηκε στις εν λόγω μονάδες με το αιτιολογικό ότι βλάπτουν το περιβάλλον και δεν αποτελούν ΑΠΕ. Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο που θα διέπει την εγκατάσταση και λειτουργία τους σύντομα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: «Το υπουργείο μας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ώστε αυτό να καταστεί όσο το δυνατόν πιο επωφελές για την οικονομία μας και το περιβάλλον».

Ακόμα, συνέχισε: «Θα ήθελα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι κατά τη γνώμη μας ανεπαρκές και σε πολλά σημεία ασαφές, αφήνοντας κενά και προκαλώντας αντιφάσεις που ωφελούν κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όμως συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση.»

Ακόμα, είπε: «Το υπουργείο μας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ώστε αυτό να καταστεί όσο το δυνατόν πιο επωφελές για την οικονομία μας και το περιβάλλον. Κατά τη γνώμη μας αυτή η επανεξέταση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ότι κατά τις τεχνικές διεργασίες βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούνται συχνά αέρια και στερεά απόβλητα, ορισμένα εκ των οποίων είναι επικίνδυνα, ενώ ενδεχομένως εκλύονται και επικίνδυνα υγρά απόβλητα. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα δεν είναι απλώς μια μορφή πηγής ανανεώσιμης ενέργειας, αιολική ή ηλιακή, αλλά, όχι σπάνια, προσομοιάζει με εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Θέλουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, αλλά με σωστούς όρους, υπό σωστές συνθήκες και με θετικό ισοζύγιο επιπτώσεων.»

Και κατέληξε: «Όσον αφορά τώρα τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στη θέση Κοπανάδες του Δήμου Φαιστού, το υπουργείο, όπως είπατε, την έχει ακυρώσει ήδη. Έχει κάνει δεκτές τις προσφυγές του Δήμου Φαιστού και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, με τις οποίες εζητείτο η ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Και αυτό έχει γίνει από τις 14 Απριλίου 2015. Επομένως, από αυτήν την άποψη, η ανταπόκρισή μας και στα αιτήματα των κατοίκων για τη μη έγκριση κατασκευής αυτής της μονάδας, ήταν πάρα πολύ έγκαιρη και θετική στο πρόσημό της και στον προσανατολισμό της».

Η απόφαση για τις μονάδες βιομάζας στην Κρήτη ίσως αποτελεί πρόκριμα για δύο ακόμα μονάδες βιομάζας που συναντούν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων, η μία στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στα Μάρμαρα Ιωαννίνων.

econews

Σχόλια