Το MEDASSET στέλνει για ανακύκλωση εγκαταλελειμμένα δίχτυα στους βυθούς

0
318

Το MEDASSET σε συνεργασία με την ομάδα δυτών Innerspace Explorers Greece πραγματοποίησε την Κυριακή 24 Μαΐου καταδυτική δράση στο ναυάγιο Πύλαρος, πλησίον των ακτών του Αλίμου σε βάθος 50 μέτρων, για την ανάσυρση εγκαταλειμμένων διχτυών.

Με τη συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε και επίσημα στην Ελλάδα η καινοτόμα πρωτοβουλία «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα».

Το MEDASSET συντονίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να μετατρέψει κάτι άχρηστο και καταστροφικό, όπως είναι τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα, σε κάτι πολύ χρήσιμο, προστατεύοντας παράλληλα έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους: Τη Θάλασσα.

Η πρωτοβουλία “Healthy Seas” αποσκοπεί στη συλλογή απορριπτόμενων διχτυών και την ανακύκλωση τους σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ολοκαίνουργιων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Οι δράσεις του Healthy Seas θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του European Maritime Day 2015, σε ειδικό workshop με τίτλο ‘Innovative business models for marine litter in Europe’ που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τριάντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 28 Μαίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/programme-items/innovative-business-models-marine-litter-europe.

Οι επιστημονικές μελέτες για τη σημαντικότητα του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων και ειδικά των εγκαταλειμμένων διχτυών, ή αλλιώς δίχτυα «φαντάσματα», συνεχώς αυξάνονται και αποδεικνύουν τις αρνητικές προεκτάσεις για το περιβάλλον, την επιβίωση των θαλάσσιων ειδών, την ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, μας αφορά όλους και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Το Healthy Seas είναι μια κοινοπραξία περιβαλλοντικών οργανώσεων και εταιρειών που μοιράζονται μια κοινή αποστολή: να συμβάλουν στον καθαρισμό των θαλασσών από τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα-«φαντάσματα» τα οποία ευθύνονται για την άσκοπη θανάτωση θαλάσσιων ζώων.

Το Healthy Seas στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την οικονομική έννοια, καθώς τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων προϊόντων και αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το 2013, στο πλαίσιο του Healthy Seas έχουν ανασυρθεί 51 τόνοι διχτυών από το βυθό σε τέσσερεις χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 δυτών. Τα περισσότερα δίχτυα είναι φτιαγμένα από νάιλον, ένα πολύτιμο πολυμερές πλαστικό, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί στην κλωστοϋφαντουργία. Η «αναγέννηση» των διχτυών αλιείας μπορεί να υποστηρίξει επιχειρηματικά μοντέλα που προσφέρουν μια αυτοτροφοδοτούμενη και επεκτάσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριπτέων διχτυών αλιείας σε όλη την Ευρώπη.

Το MEDASSET συντονίζει τις δράσεις του Healthy Seas στην Ελλάδα:

1) Συνεργάζεται με αλιευτικούς συλλόγους και ιχθυοκαλλιέργειες για τη συλλογή διχτυών προς απόρριψη.

2) Σε συνεργασία με ειδικούς τεχνικούς δύτες διεξάγει υποθαλάσσιους καθαρισμούς.

3) Επικοινωνεί τις δράσεις της πρωτοβουλίας για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το θέμα των διχτυών «φαντασμάτων».

4) Επιδιώκει την εμπλοκή και άλλων συνεργατών που θα λειτουργήσουν ως κοινωνοί του μηνύματος.

Σχόλια