Ο Γιάννης Τσιρώνης στη Σαντορίνη για την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές

1
264

Στο 1ο Συνέδριο για την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές (RECIS 2015), που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 22 και 23 Μαΐου στη Σαντορίνη  παραβρέθηκε ο υπουργός Aναπληρωτής Περιβάλλοντος , Γιάννης Τσιρώνης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 14 νησιά και νησιωτικούς δήμους: Μήλος, Τήνος, Νάξος, Κύθνος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Ανάφη, Πάτμος, Αλόννησος, Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Χανιά, Πλατανιάς και Σαντορίνη.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής συμμετείχε στο σύνολο των εργασιών του συνεδρίου, ενώ στην κεντρική του ομιλία παρουσίασε την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δίνοντας απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι συμμετέχοντες.

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου τέθηκαν πολλές συναντήσεις και δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και παροχής διευκρινήσεων τόσο μεταξύ του Υπουργού Αναπληρωτή, Γιάννη Τσιρώνη και του Δημάρχου Θήρας, Αναστασίου Ζώρζου, αλλά και των υπόλοιπων παρισταμένων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται θέματα απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης.

Μετά το τέλος των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών (ΚΔΑΥ) που λειτουργεί πλέον στη Σαντορίνη και είναι το πρώτο στις Κυκλάδες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και των περισσοτέρων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και συγκεκριμένα τα εξής συστήματα: Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (που εφαρμόζει το πρόγραμμα των Μπλε Κάδων), Ανακύκλωση Συσκευών, ΑΦΗΣ, Φωτοκύκλωση, ΕΝΔΙΑΛΕ και ECOELASTIKA, τα οποία παρουσίασαν τις δράσεις τους στις νησιωτικές περιοχές, ενώ παράλληλα ανέλυσαν τις προοπτικές ανάπτυξης νέων δυναμικών συνεργασιών με τους δήμους.

Το «RECIS 2015 – Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές» ήταν μία πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνέδρια και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, του Δήμου Θήρας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου έγινε συνάντηση του Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ με εκπροσώπους της επιτροπής αγώνα για την ανέλκυση του Sea Diamond.

Ο Γιάννης Τσιρώνης συνάντησε επίσης τους κατοίκους του Μεγαλοχωρίου με τους οποίους συζήτησε την χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και την πορεία της ανακύκλωσης. Για το ίδιο θέμα συναντήθηκε και με την ομάδα Ενεργών Πολιτών στην Οία.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.