Βρέθηκε ο πιο λαμπρός γαλαξίας στο Σύμπαν με φωτεινότητα 300 τρισ. Ήλιων

0
13

Τον πιο λαμπρό γνωστό γαλαξία στο Σύμπαν ανακάλυψαν αστρονόμοι στις ΗΠΑ αξιοποιώντας παρατηρήσεις που είχε πραγματοποιήσει το 2010 το διαστημικό υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE της NASA.

Ο πολύ μακρινός γαλαξίας, που βρίσκεται σε απόσταση 12,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, είναι πιο φωτεινός από το σύνολο της φωτεινότητας 300 τρισεκατομμυρίων Ήλιων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσάο-Γουέι Τσάι του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», ανέφεραν ότι ο εντυπωσιακός γαλαξίας ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία, που ονομάζεται «υπερβολικά φωτεινοί υπέρυθροι γαλαξίες».

Συνολικά, το τηλεσκόπιο WISE έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 20 γαλαξίες αυτής της κατηγορίας, ανάμεσα στους οποίους και τον πιο φωτεινό του σύμπαντος.

Η υπερβολική λαμπρότητα του τελευταίου πιθανώς οφείλεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του, η οποία «καταπίνει» μεγάλες ποσότητες αερίων που την περιβάλλουν. Η διαδικασία αυτή προκαλεί την έκλυση έντονης ακτινοβολίας, που διαχέεται στο σύμπαν σε διάφορα μήκη κύματος (ορατό φως, υπέρυθρο, υπεριώδες, ακτίνες Χ κ.α.).

Η μαύρη τρύπα του είχε ήδη μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, σε μια πρώιμη εποχή του Σύμπαντος, όταν είχε διανύσει μόλις το 10% της σημερινής του ηλικίας των 13,8 δισ. ετών.

Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη στην ιστοσελίδα Arxiv.

econews

Σχόλια