ΑΠΕ: τι προβλέπει το χωροταξικό της Κρήτης – Οι αντιδράσεις

0
335

Στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Κρήτης περιλαμβάνονται μια σειρά από ενεργειακά έργα, μεταξύ των οποίων οκτώ περιοχές χωροθέτησης ΑΠΕ, δύο ανά νομό.

Στο χωροταξικό αναφέρεται σχετικά ότι «εκτιμάται με βεβαιότητα ότι πλέον η ενέργεια από ΑΠΕ θα παράγεται σε χωρικές συγκεντρώσεις αρκετά μεγαλύτερης κλίμακας και διαφορετικού -από το έως σήμερα- προφίλ επενδυτών (συνεταιριστικές μορφές, αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, τράπεζες, κλπ.) και η διάσταση αυτή πρέπει να αποτυπωθεί στις προβλέψεις του περιφερειακού σχεδιασμού.»

Παράλληλα, το Χωροταξικό περιλαμβάνει και χωροθετεί διπλή διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τρία Ενεργειακά Κέντρα, διέλευση αγωγού φυσικού αερίου και τοποθεσίες για την υποστήριξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, γίνεται λόγος για τρία διαφορετικά σενάρια διασύνδεσης, τα οποία μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΕ Αυτόνομη

Ανάπτυξη(MW)

Σενάρια Διασύνδεσης
Α (MW) Β (MW) Γ (MW)
Αιολικά Πάρκα (Α/Π) 238 800 1200 1600
Α/Π υβριδικών 20 40 80 120
Ηλιοθερμικά 37 100 150 200
Φωτοβολταϊκά 60 60 150 200
Λοιπά 5 15
ΣΥΝΟΛΟ 355* 1000 1535 2135

 

 

 

 

 

—Ποια έργα περιλαμβάνει το χωροταξικό

Τα 1600 Μεγαβάτ (συν 120 MW) αιολικών σταθμών του Σεναρίου Γ (διπλής διασύνδεσης), αντιστοιχούν σε 748 ή 573 ανεμογεννήτριες των μεγάλης ισχύος μεγεθών των 2,3 Μεγαβάτ ή των 3 Μεγαβάτ η καθεμιά ή 2.023 ανεμογεννήτριες των 0,85 Μεγαβάτ έκαστη, της ίδιας δηλαδή ισχύος με αυτές που λειτουργούν ήδη στο νησί.

Τα 200 MW ηλιοθερμικών αντιστοιχούν σε τέσσερεις από τους πέντε ηλιοθερμικούς σταθμούς που αδειοδοτούνται στη Σητεία και στο 80% της συνολικής ισχύος συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός ολόκληρης της χώρας για το 2020.

Τα 200 MW φωτοβολταϊκών είναι δυόμιση φορές πάνω από την ήδη εγκατεστημένη ισχύ που σήμερα ανέρχεται σε 78,30 MW.

—Αντιδράσεις από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

Το δίκτυο σχολιάζει ότι το χωροταξικό αντανακλά το πρότυπο ανάπτυξης των ΑΠΕ «με τάση μεγέθυνσης των μονάδων, του ελέγχου και του κέρδους από ισχυρούς ομίλους συμφερόντων, που τα τελευταία χρόνια έφερε στους δρόμους πολίτες από την Κρήτη, από πολλές περιοχές της χώρας και 3.000 οργανώσεις σ’ όλη την Ευρώπη».

Επίσης, χαρακτηρίζει ως «ασαφή» τη διατύπωση για χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας «στις κεφαλές των φραγμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίηση των ταμιευτήρων που υλοποιήθηκαν και αυτών που πρόκειται να υλοποιηθούν (αιολικά πάρκα και συστήματα άντλησης /ταμίευσης)», «δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα φράγματα δεν αποτελούν από μόνα τους αντλησιοταμιευτήρες».

«Ωστόσο, είναι απόλυτα σαφής η παρότρυνση για “υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών πολλαπλού σκοπού π.χ. άντληση – ταμίευση νερών με χρήση ΑΠΕ και συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής)'», προσθέτει.

Το δίκτυο κάνει λόγο για «παρανοϊκή εικόνα» που μπορεί να ερμηνευτεί «ως προσπάθεια κατοχύρωσης του ρόλου της Κρήτης ως κέντρου παραγωγής ενέργειας, με ξεζούμισμα των φυσικών της πόρων (αέρας, ήλιος, ακόμα και νερό) για μεγαλύτερη απόδοση και κερδοφορία των επιχειρήσεων και του πιο ακραίου μοντέλου της αγοράς, όπου όλα αναπτύσσονται παράλληλα χωρίς κανένα προγραμματισμό για να γίνει ο απολογισμός της καταστροφής αφού θα έχει ήδη συντελεστεί!».

«Θεωρούμε ότι είναι πια γελοίο να εξηγούμε πόσες καταστροφές φέρνουν με την κατάληψη της γης, την αλλοίωση των τοπίων, την εξαγορά συνειδήσεων μέσω της προπαγάνδας, την αποτροπή των πολιτών να επενδύσουν στην παραγωγή πραγματικού πλούτου που μπορεί να δώσει αυτή η γη, εξασφαλίζοντας τη ζωή στο νησί για ένα μέλλον με διάρκεια κι όχι με αρπακτές» καταλήγει.

econews

Σχόλια