Κλίμα: οι ωκεανοί φουσκώνουν ταχύτερα

0
16

Κατά 1,7 χιλιοστά ετησίως ανέβηκε η στάθμη των ωκεανών από το 1901 ως το 2010 με την μέση άνοδο να επιταχύνεται στα 3,2 χιλιοστά ετησίως από το 1993 και μετά.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανέβηκε 19 εκατοστά από το 1901 έως το 2010, δηλαδή 1,7 χιλιοστά ετησίως κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης-ορόσημο για την κατάσταση της στάθμης των θαλασσών ήρθε να επιβεβαιώσει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Προηγούμενη μελέτη του 2014 υποστήριζε την ύπαρξη κάποιων φυσικών, αλλά άγνωστων παραγόντων που μετρίαζαν το φαινόμενο και επιβράδυναν την άνοδο των υδάτων.

Τόσο η έρευνα του ΟΗΕ όσο και η έρευνα του 2014 χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να μετρήσουν τις μεταβολές της στάθμης της θάλασσας, όμως δεν έλαβαν υπόψη τους το σημαντικό παράγοντα της «κάθετης κίνησης του εδάφους», δηλαδή τις φυσικές κινήσεις της επιφάνειας της Γης λόγω σεισμών, ανυψώσεων και καταπτώσεων.

Για παράδειγμα, κομμάτια του βορείου ημισφαιρίου ακόμα υψώνονται σήμερα μετά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, ως αντίδραση στο λιώσιμο των πάγων που προηγουμένως  με το βάρος τους πίεζαν ασφυκτικά το έδαφος.

—Αυστραλιανή μελέτη

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Τασμανίας στην Αυστραλία ενσωμάτωσε αυτούς τους παράγοντες στις μετρήσεις μαζί με ωριαία δεδομένα από ένα δίκτυο μετρητών παλίρροιας σε όλους τους ωκεανούς για να προσδιορίσει μεγαλύτερη ακρίβεια το ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα από το 1993 έως τα μέσα του 2014 η στάθμη ανέβαινε κατά 2,6 με 2,9 χιλιοστά το χρόνο, με ένα περιθώριο σφάλματος 0,4 χιλιοστών, και στα πιο πρόσφατα έτη ο ρυθμός επιταχύνθηκε, σύμφωνα με τον  επικεφαλής της μελέτης, Κρίστοφερ Γουώτσον. Τα αποτελέσματα της ομάδας του Γουώτσον είναι ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά της IPCC.

«Βλέπουμε επιτάχυνση και αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι ότι το εύρημα αυτό συνάδει με τις προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών που έχει δημοσιεύσει η IPCC» αναφέρει ο Γουώτσον.

«Η επιτάχυνση είναι υψηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε τον εικοστό αιώνα, αλλά σε λογική αναλογία με την επιτάχυνση της συνεισφοράς των επιφανειακών πάγων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε ο Γουώτσον.

Ως το τέλος του αιώνα η μέση άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 63 εκατοστά, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε παραθαλάσσιες περιοχές, σύμφωνα με το IPCC.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

econews

Σχόλια