Κυστική ίνωση: νέα φάρμακα υπόσχονται θεραπεία – Ημερίδα στο Aegean College

0
163

Ελπίδες για την ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας για την κυστική ίνωση δημιουργεί ένας νέος συνδυασμός δύο φαρμάκων, ενός πειραματικού και ενός που κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο με διαφορετική ονομασία.

Συγκεκριμένα, υποβάλλεται σε δοκιμές ο νέος φαρμακευτικός συνδυασμός, γνωστός με την ονομασία Orkambi, που αποτελείται από το  πειραματικό φάρμακο Lumacaftor και το φάρμακο Ivacaftor που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως Kalydeco.

Στο πλαίσιο της διεθνούς μελέτης με τη συμμετοχή ευρωπαίων και αμερικανών επιστημόνων 1.108 ασθενείς με κυστική ίνωση, ηλικίας 12 ετών και άνω υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τα νέα φάρμακα επί ένα εξάμηνο. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά σε όσους χορηγήθηκε ο συνδυασμός καθώς βελτιώθηκε η αναπνοή τους και περιορίστηκαν οι λοιμώξεις στους πνεύμονες σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Η κυστική ίνωση μια ασθένεια που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο, προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις, ενώ δεν υπάρχει ακόμα πλήρως αποτελεσματική θεραπεία. Ανάλογα με την μετάλλαξη, υπάρχουν διαφορετικές μορφές της ασθένειας.

Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή αφορούσε την πιο κοινή μορφή (στο γονίδιο F508del), που εκδηλώνεται σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς.

Βασικό σύμπτωμα είναι η υπερπαραγωγή παχύρρευστης κολλώδους βλέννας από τον οργανισμό, με συνέπεια να προκαλούνται χρόνιες λοιμώξεις των πνευμόνων και άλλα προβλήματα, όπως στο πάγκρεας. Συχνά οι ασθενείς πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το 40ό έτος της ηλικίας τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα χρειασθούν περισσότερα στοιχεία για να γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο φαρμακευτικό σχήμα σε βάθος χρόνου, αλλά εμφανίστηκαν αισιόδοξοι.

Ο νέος συνδυασμός φαρμάκων έχει υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με την τελική απόφαση αναμένεται τον Ιούλιο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές ασφαλείας της φαρμακευτικής θεραπείας σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Νέες πάντως φαρμακευτικές θεραπείες θα πρέπει να βρεθούν για όσους ασθενείς πάσχουν από άλλες μορφές της νόσου, εξαιτίας διαφορετικών γενετικών μεταλλάξεων.

—Ημερίδα για την κυστική ίνωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο και το Aegean Omiros College διοργανώνουν την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Κυστική Ίνωση: Νεότερες Εξελίξεις στην Ινώδη Κυστική Νόσο στον Τομέα της Φυσικοθεραπείας-της Άσκησης-της Διατροφής».

Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις 4 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα) και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ).

Οι εισηγητές θα είναι οι εξής:

*η κυρία Ιωάννα Λούκου, παιδίατρος, παιδοπνευμονολόγος διευθύντρια ΕΣΥ Τμήματος Κυστικής Ίνωσης Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»,

*η κυρία Καραπατούχα Βίκυ, φυσικοθεραπεύτρια,

* η κυρία Βαρσάκη Μαριάννα, απόφοιτος BSc φυσικοθεραπείας Aegean College,

*η κυρία Καλαφάτη Νάνα, διαιτολόγος – διατροφολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,

*ο κύριος Κοντοπίδης Δημήτρης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική νόσο

Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι παρακάτω ενότητες:

*Νεότερες εξελίξεις στην άσκηση και τη φυσικοθεραπεία

*Διατροφική προσέγγιση

*Εμπειρία ασθενούς

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Για πληροφορίες και εγγραφές επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 210-3211228 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aegeancollege.gr.

econews

Σχόλια