Νομπελίστες λένε «ναι» στα πειραματόζωα

0
314

Δεκαέξι νομπελίστες και 149 επιστημονικοί οργανισμοί εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην απαγόρευση χρήσης ζώων σε ιατρικά πειράματα την οποία προσυπογράφουν περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου και τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι 16 διακεκριμένοι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν επιθυμούν «να συνεχιστεί για πάντα η χρήση ζώων στην έρευνα» και ότι «η ερευνητική κοινότητα είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων».

Οι υπογράφοντες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγνοήσει το αίτημα της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Stop Vivisection, το οποίο έχουν υπογράψει 1,73 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και 1.952 από την Ελλάδα.

Οι Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών είναι ένα εργαλείο άμεσης δημοκρατίας που θεσμοθετήθηκε στην ΕΕ πριν από τρία χρόνια και υποχρεώνει την Κομισιόν να εξετάζει και να απαντά σε αιτήματα που έχουν υπογραφεί από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Πρωτοβουλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να ακυρώσει την οδηγία 2010/63/EU για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, και να παρουσιάσει νέα πρόταση που καταργεί τους πειραματισμούς σε ζώα και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση […] δεδομένων που σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο είδος».

Η Επιτροπή έχει περιθώριο να απαντήσει μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο όπως σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι η Κομισιόν θα ακυρώσει την οδηγία, η οποία συμφωνήθηκε έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, και να επιστρέψει έτσι στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το 1986.

«Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε την ιατρική έρευνα και να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στη χρήση ζώων στην έρευνα» γράφουν οι 16 νομπελίστες στην επιστολή τους. «Η κατάργηση της Οδηγίας θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς τα πίσω τόσο για την ευημερία των ζώων στην ΕΕ όσο και για τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στην προώθηση της υγείας για τον άνθρωπο και τα ζώα» καταλήγουν. 

Σχόλια