MIT: Τα «πεταμένα λεφτά» στα φωτοβολταϊκά και το μέλλον της ηλιακής ενέργειας

0
445

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να ξοδεύουν κρατικά χρήματα για φοροαπαλλαγές σε αγορές και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και να προετοιμάσουν τα δίκτυα, ώστε να μπορέσουν να υποδεχθούν συστήματα μεγάλης κλίμακας εάν ο κλάδος επιθυμεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αποσκοπούμενη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αναφέρει μια έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Τρίτη (5 Απριλίου 2015).

Τα φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που βρίσκονται εν ισχύ δεν «επιβραβεύουν» την παραγόμενη ενέργεια, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύει η Πρωτοβουλία Ενεργειακής Τεχνολογίας του MIT (MIT Energy Initiative), η οποία προωθεί την υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας.

Το 2013, η ηλιακή ενέργεια έλαβε περίπου 5,3 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις έναντι 1,1 δισ. δολαρίων το 2010, αναφέρει η Διοίκηση Ενεργειακής Πληροφόρησης της αμερικανικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων θα λήξει στα τέλη του 2016.

«Ιδανικα, αντί να επιδοτούμε την επένδυση θα επιδοτούσαμε την παραγωγή, ώστε να απολαμβάνεις το μεγαλύτερο όφελος για κάθε κιλοβατώρα ηλιακής ενέργειας που παράγεις», αναφέρει ο Φράνσις Ο” Σάλλιβαν, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης με τίτλο «Το Μέλλον της Ηλιακής Ενέργειας» (The Future of Solar Energy).

Οι ηλιακές επιδοτήσεις έχουν αποτελέσει εδώ και καιρό αντικείμενο πολιτικής διαμάχης ειδικά μετά τη χρεωκοπία του κατασκευαστή φωτοβολταϊκών πάνελ Solyndra το 2011, μιας εταιρείας που είχε λάβει ομοσπονδιακές εγγυήσεις δανείων ύψους 535 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση Ομπάμα.

—Το βάρος στην καινοτομία

Η MIT Energy Initiative αναφέρει ότι οι επιδοτήσεις στην ηλιακή Έρευνα και Ανάπτυξη θα πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθυνθούν στις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό αντίκτυπο στα κόστη. Η έρευνα σε οριακές βελτιώσεις των υπαρχουσών τεχνολογιών ήδη χρηματοδοτείται επαρκώς από τις εμπορικές εταιρείες, αναφέρεται σχετικά.

«Οι έξυπνοι άνθρωποι του κλάδου έχουν κίνητρο να εργαστούν πάνω σε τέτοιες αλλαγές, αλλά δεν έχουν πραγματικό κίνητρο να κοιτάξουν 20 χρόνια μπροστά. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι δουλειά του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE)» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Σμαλένση, καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Σλοουν του ΜΙΤ.

Οι βελτιωμένες τεχνολογίες σε χαμηλότερες μάλιστα τιμές έχουν τροφοδοτήσει τη μεγέθυνση της ηλιακής ισχύος, με την ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 82% κατά το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015.

Παρόλα αυτά, η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούσε μόλις στο 0,4% της ηλεκτροπαραγωγής το 2014.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι “μπορεί η ηλιακή ενέργεια να συνδράμει στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής;” λέει ο Σμαλένση. «Αυτό σημαίνει ηλιακή παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα κατά τις επερχόμενες δεκαετίες».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα ρυθμιστικά και τιμολογιακά συστήματα θα πρέπει να προσαρμοστούν στη μεγαλύτερη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας. Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή των οικιακών και άλλων φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κόστη του δικτύου όπως είναι η συντήρηση των καλωδιώσεων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε εδώ.

—«Πράσινη» η νέα ηλεκτροπαραγωγή

Η νέα ηλεκτροπαραγωγική ισχύς που εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προερχόταν από ΑΠΕ σε ποσοστό 84%, ενώ το 81% από τις πλέον ώριμες καθαρές τεχνολογίες, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αντιστοιχούν στο 1% της ηλεκτρικής ισχύος των ΗΠΑ, τα μικρά φωτοβολταϊκά στο 0,7% και τα αιολικά στο 5,6%.

Μεγαλύτερη ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά με 8,5% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ισχύος.

econews

Σχόλια