"Μαύρο" στον λιγνίτη, ψήφο στις ΑΠΕ ρίχνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

0
23

Η Κίνα σχεδιάζει να κλείσει 1.254 ανθρακωρυχεία μέσα στο 2015, σε μια προσπάθεια να μειώσει την παραγωγή του βρώμικου και ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου κατά 77,79 εκατομμύρια τόνους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της ολέθριας ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στη μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή οικονομία βασισμένης στις ΑΠΕ.

Τη σχετική ανακοίνωση συνυπογράφουν η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (NEA) και η Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας Ανθρακωρυχείων.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λη Κεκιάνγκ έχει υποστηρίξει ότι το Πεκίνο σκοπεύει να υιοθετήσει την πρόταση για συγκράτηση της κατανάλωσης άνθρακα σε «περιοχές-κλειδιά».

Η παραγωγή άνθρακα στη χώρα μειώθηκε κατά 2,5% το 2014  -η πρώτη πτώση μετά από 14 χρόνια- ενώ η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,9%, σύμφωνα με στοιχεία της κλαδικής ένωσης των εταιρειών άνθρακα.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Εταιρειών Άνθρακα, εννέα στα δέκα ανθρακωρυχεία της χώρας λειτουργούσαν με ζημίες, ενώ τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο απομάκρυνσης από τον άνθρακα που έχει καταρτίσει η NEA για την περίοδο 2015-2020, θα προωθηθεί η ηλεκτροπαραγωγή και η τηλεθέρμανση από μονάδες φυσικού αερίου και ΑΠΕ προς αντικατάσταση των γεωγραφικά διεσπαρμένων μονάδων άνθρακα χαμηλής ποιότητας.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου θα απαγορεύσει επίσης την πώληση και καύση άνθρακα υψηλής περιεκτικότητας σε αιθάλη και θείο στις πλέον μολυσμένες περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιχώρων του Πεκίνου.

Στο Πεκίνο διατάχθηκε πέρυσι απαγόρευση της καύσης άνθρακα σε έξι κεντρικά τμήματα της πόλης, η οποία θα ισχύσει από το 2020. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης από το 2020 σε περιοχές του Πεκίνου και στα δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ και του Μαργαριταρένιου Ποταμού, οι βιομηχανικοί λέβητες άνθρακα θα αντικατασταθούν από λέβητες φυσικού αερίου ή σύγχρονους καθαρούς λέβητες άνθρακα.

Στην Κίνα λειτουργούν 600.000 βιομηχανικοί λέβητες άνθρακα, οι περισσότεροι σε οικιστικές περιοχές στα βόρεια της χώρας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει τα καθαρά καύσιμα δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προγενέστερο σχέδιο του υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής προέβλεπε τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα κατά 80 εκατ. τόνους από το 2017 και περισσότερους από 160 εκατ. τόνους από το 2020.

Η κυβέρνηση της Κίνας σκοπεύει επίσης να μειώσει την ενεργειακή ένταση κατά 3,1 τοις εκατό μέσα στο 2015. Ως ενεργειακή ένταση ορίζεται ο λόγος της ενεργειακής κατανάλωσης προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και εκφράζει ένα ποσοτικό μέτρο της μέσης παραγωγικότητας του ενεργειακού τομέα, άμεσα συγκρίσιμο με τις επιδόσεις άλλων χωρών.

—Η ρύπανση

Η ετήσια κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα, περίπου 3,7 δισ. τόνοι, καλύπτει τα δύο τρίτα της ζήτησης για ενέργεια, 35 τοις εκατό πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Εκτός από την έκλυση αερίων του θερμοκηπίου, ο λιγνίτης ευθύνεται για το δηλητηριώδες πέπλο αιθαλομίχλης που καλύπτει μεγάλες κινεζικές πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη.

Σε δώδεκα από τις 34 επαρχίες της Κίνας, όπου καταναλώνεται το 44% του άνθρακα, έχουν κατατεθεί δεσμεύσεις για μέτρα ελέγχου της παραγωγής του ορυκτού καυσίμου με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Το 2013, το 92 τοις εκατό των κινεζικών πόλεων είχαν υψηλότερη ρύπανση από το εθνικό όριο ασφαλείας, το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι λιγότερο αυστηρό από αυτό που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

—Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στρέφεται στις ΑΠΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα εξελίσσεται σε παγκόσμια ατμομηχανή της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Ενώ πριν από κάμποσα χρόνια η ασιατική χώρα ξεκίνησε να προετοιμάζεται για το οικονομικό της άλμα επενδύοντας στα ορυκτά καύσιμα και σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα -με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα για την ατμόσφαιρα των κινεζικών πόλεων- πλέον έχει ρίξει το βάρος στις ΑΠΕ και έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη και σε αυτό τον κλάδο.

Το 2013 η Κίνα εκτοξεύτηκε από την πέμπτη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στα φωτοβολταϊκά με 11,3 νέα Γιγαβάτ εγκαθιστώντας όση ηλιακή ισχύ είχαν συνολικά οι ΗΠΑ.

Το 2014, η Κίνα έθεσε τον υπερφιλόδοξο στόχο του τριπλασιασμού της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος ως το 2017 στα 70 Γιγαβάτ.

Επίσης, συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος στη νέα ισχύ αιολικής ενέργειας με 25 Γιγαβάτ ή 45% επί της παγκόσμιας νέας αιολικής ισχύος το 2014.

Εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι μέχρι το 2030 η “πράσινη” ισχύς της Κίνας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του συνόλου των αμερικανικών δικτύων.

econews

Σχόλια