Παράθυρο στο "Εξοικονομώ κατ' Οίκον" ανοίγει η κυβέρνηση

1
398

Την επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» πάνω σε νέες βάσεις και με διεύρυνση των επιλέξιμων δαπανών εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του energypress, κατόπιν συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, Γιάννη Τόλιου και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολου Αλεξόπουλου, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (Π.Ο.Ε.Β.Υ.) προέκυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο «Εξοικονόμηση κατ” Οίκον» στο οποίο θα χωράνε και τα τζάμια.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν προτάσεις της Ομοσπονδίας που στοχεύουν στην αναβάθμιση του κλάδου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων συμβάλλοντας στην βιώσιμη – αειφόρο ανάπτυξη με την χρήση βελτιωμένων προϊόντων ενεργειακών υαλοπινάκων, όπως:

1. η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων σε όλα τα δημόσια κτίρια, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων,

2.η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων τρίτης γενιάς με χαμηλό συντελεστή ηλιακού ελέγχου (g-value) σε όλες τις νέες και επιδοτούμενες τουριστικές μονάδες με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας,

3. η ενημέρωση υποχρέωσης χρήσης πιστοποιημένων υαλοπινάκων με σήμανση CE με σκοπό την ασφάλεια.

4. η επανενεργοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης όπως των σχετικών: «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον», «Χτίζοντας το Μέλλον», «Πράσινες Γειτονιές»,

5. η εφαρμογή προγράμματος χρηματοδότησης για την αντικατάσταση υαλοπινάκων αντί για την παροχή επιδόματος πετρελαίου.

Την επανέναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ” Οίκον» εξετάζει και το «υπερυπουργείο» Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπως προκύπτει και από έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ταμειακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ που κοινοποίησε στον Βουλευτή κ .Χαρακίδη το αρμόδιο Υπουργείο ως απάντηση του σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει στις 7 Απριλίου 2015.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι στις προτεραιότητες και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η Ειδική Γραμματεία αναφέρει στην απάντηση της πως σε συνεργασία και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντίστοιχου με το «Εξοικονόμηση κατ” οίκον».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην απάντηση πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει:

*Η αξιοποίηση των προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων

*Η ολοκλήρωση της εκ των προτέρων αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου

*Η ολοκλήρωση των δράσεων της σχετικής υποχρέωσης για την πλήρη ενσωμάτωση των οδηγιών 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο.

*Τέλος στο έγγραφο επισημαίνεται πως όσον αφορά την εξόφληση των ωφελούμενων του τρέχοντος προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον», έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες ενέργειες και στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποπληρωθούν οι αιτήσεις τελικής εκταμίευσης που εκκρεμούν σε όλη την χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας ότι “η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δεν λέει απολύτως τίποτα για πολίτες και νοικοκυριά που στερούνται πλήρως ενεργειακών πόρων αλλά ίσως και για αδύναμες οικονομίες που πιέζονται από την στασιμότητα και την ύφεση» εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση του απέναντι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ίσως κάτι άλλαξε έκτοτε.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.