Πυρκαγιά με πέντε σοβαρά τραυματίες στο διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ [upd]

0
55

Έξι τραυματίες, οι πέντε σοβαρά, είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί –και πλέον έχει κατασβεστεί- στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο. Οι εγκαυματίες έχουν διακομιστεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Στις μονάδες εκτελούνταν εργασίες συντήρησης. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε μια παλιά μονάδα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε ξερά χόρτα στον περιβάλλοντα χώρο. Η αστυνομία θα διενεργήσει προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το πρωί. Η Πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε γύρω στις 8.20 και παρότι έσπευσε επί τόπου με επτά οχήματα, δεν κλίθηκε από τους υπευθύνους των διυλιστηρίων να επέμβει, καθώς το συμβάν αντιμετωπίστηκε από την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Η πυροσβεστική έχει αναπτύξει στην περιοχή επτά οχήματα και 20 άνδρες, και πλέον προσπαθεί να περιορίσει τις μεγάλες θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Τη στιγμή που γίνονταν εργασίες στη μονάδα παραγωγής «Καταλυτικής Αναμόρφωσης», σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά και μετά από 10 λεπτά να σημειωθεί έκρηξη.

Η καθυστέρηση στη εκδήλωση της έκρηξης κρίνεται ως ευτυχές γεγονός καθώς, αν είχε σημειωθεί αμέσως μετά την φωτιά οι συνέπειες ίσως ήταν πολύ χειρότερες.

Λόγω της φωτιάς είχε κλείσει η περιφερειακή Αιγάλεω, και επικρατεί μποτιλιάρισμα από Περιστέρι προς διυλιστήρια Ασπροπύργου.  Ακροατές του ΣΚΑΪ έκαναν νωρίτερα λόγο για εκρήξεις στην περιοχή λόγω της φωτιάς. Λόγω της φωτιάς έχει κλείσει η περιφερειακή διυλιστηρίων – Αιγάλεω.

—Οι τραυματίες

Οι τρεις εκ των έξι τραυματιών νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο: ο πρώτος, 31 ετών με εγκαύματα στο 70% του σώματός του διασωληνωμένος, ο δεύτερος, 43 ετών, με εισπνευστικό έγκαυμα, διασωληνωμένος, ενώ διασωληνώθηκε και ο τρίτος, 29 ετών, με εγκαύματα στα χέρια, ωστόσο, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Στο Νοσοκομείο «Αττικό» διακομίστηκαν οι άλλοι τρεις τραυματίες, ηλικίας κάτω από 35 ετών, σε σοβαρή κατάσταση.

Ο ένας φέρει εγκαύματα 70% και αναπνευστική ανεπάρκεια. Αρχικά, είχε αποφασιστεί η διακομιδή του στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ωστόσο μεταφέρθηκε το μεσημέρι διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαυματικών επιφανειών και του εισπνευστικού εγκαύματος.

Η παρακολούθησή του γίνεται από ομάδα ιατρών οι οποίοι είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και βαρέως πασχόντων.

Ο δεύτερος, με εγκαύματα β” βαθμού και αναπνευστική ανεπάρκεια, μεταφέρεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και ο τρίτος, επίσης διασωληνωμένος, με εγκαύματα μεσαίου βαθμού, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικό».

Σχετικά με την προέλευση των τραυματιών, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους έξι τραυματίες οι τέσσερις είναι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ και οι δύο σε εργολαβικές εταιρείες.

—Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου εξέδωσαν τα ΕΛΠΕ, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία.

Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

—Τη θλίψη του εξέφρασε ο Σκουρλέτης

Τη λύπη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τον τραυματισμό έξι εργαζομένων, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν κλιμάκια Τεχνικών Επιθεωρητών από τα αρμόδια τοπικά τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και κλιμάκιο Ειδικών Επιθεωρητών, προκειμένου να συνδράμουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στο έργο του ελέγχου της τήρησης των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη μονάδα.

—Στα ΕΛΠΕ και ο Λαφαζάνης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων, Ευστάθιο Τσοτσορό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη πραγματοποίησε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τους οποίους  ενημερώθηκε αναλυτικά για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

Αμέσως μετά, προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία -εκτός από τα στελέχη της Διοίκησης – συμμετείχαν, εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας (ΠΟΕ), καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς και Θωμάς Κώτσιας.

«Βιώνουμε μια τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους. Αυτό το συμβάν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας, γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν τα ΕΛ.ΠΕ, που αποτελούν στολίδι για την εθνική οικονομία και πρέπει να το διαφυλάξουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, κάλεσε τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση να συγκροτήσουν ένα «σκληρό μέτωπο», το οποίο θα δράσει αστραπιαία και υπεύθυνα, δείχνοντας αποφασιστικότητα και θέληση, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και επανασχεδιασμός τους εάν κριθεί αναγκαίο.

—Εξηγήσεις ζητά η ΓΣΕΕ

Διευκρινίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς ζητά με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ. Επίσης, ζητά να διερευνηθεί αν «η επιχείρηση είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζει ο νόμος και αν αυτά τα μέτρα τηρήθηκαν και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν».

Η Συνομοσπονδία εκφράζει ακόμα στην ανακοίνωση, την «αμέριστη συμπαράστασή της» στους τραυματίες.

«H σημερινή πυρκαγιά στα Ελληνικά Πετρέλαια που είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό έξι εργαζομένων οι οποίοι νοσηλεύονται σε Θριάσιο και Αττικό νοσοκομείο εκ των οποίων οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση, επαναφέρει δυστυχώς το μείζον ζήτημα της τήρησης των μέτρων προστασίας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», υπογραμμίζει.

Σχόλια