Υπεράκτια αιολική ενέργεια: ρεκόρ νέας ισχύος με 4,2 Γιγαβάτ το 2015

0
18

Στα 4,2 Γιγαβάτ αναμένεται να ανέλθει το 2015 η νέα εγκατεστημένη ισχύς σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance.

Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια ισχύ σε σύγκριση με τα 2,1 Γιγαβάτ που εγκαταστάθηκαν του 2013. Το χορό αναμένεται να σύρει η Γερμανία με 2,3 υπεράκτια αιολικά Γιγαβάτ και να ακολουθήσει η Βρετανία με ένα Γιγαβάτ.

Η έκρηξη στη νέα ισχύ του 2015 οφείλεται στη μετάθεση της σύνδεσης έργων του 2014 στη φετινή χρονιά λόγω καθυστερήσεων. Η τάση αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το 2020, καθώς η τεχνολογία καθίσταται πιο ώριμη και αποδεκτή και τα κόστη μειώνονται, όπως επισημαίνει ο αναλυτής αιολικής ενέργειας του του BNEF, Τομ Χάρις.

Το Bloomberg εκτιμά ότι ως το 2020 θα έχουν εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 48 Γιγαβάτ με τη σωρευτική ετήσια αύξηση της νέας ισχύος να φτάνει το 53%.

Το σταθμισμένο κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εκτιμάται σε 179 δολάρια ανά Μεγαβατώρα καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα την καθιστά ακριβότερη από τη χερσαία.

Συγκριτικά, η χερσαία αιολική ενέργεια κοστίζει περίπου 85 δολάρια ανά Μεγαβατώρα.

econews

Σχόλια