ΑΠΕ: χρειάζεται τριπλασιασμός των επενδύσεων στην έρευνα

0
14

Προκειμένου να επιτύχει η διεθνής κοινότητα τους κλιματικούς της στόχους, χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια σε ότι αφορά την καινοτομία στις ΑΠΕ, υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε νέα του έκθεση με τίτλο «Energy Technology Perspectives-ETP 2015».

Σε αυτή αναφέρεται ότι παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι χαμηλότερη από ότι χρειάζεται για να περιοριστεί η μέση άνοδος της θερμοκρασίας ανά τον πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Παράλληλα, η πρόοδος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή θεωρείται ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μια αναβάθμιση των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών.

«Μια μακρά σειρά καινοτομιών στον ενεργειακό τομέα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των θεμελιωδών κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Για να αναφερθούμε σε μόνο δύο από αυτές, είναι συναρπαστική η πρόοδος στα ηλιακά πάνελ και τη μείωση στην κατανάλωση καυσίμου των επιβατικών αυτοκινήτων», δήλωσε σχετικά η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χέβεν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει, όμως, να επαναπαυόμαστε. Θέτουμε περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους που βασίζονται σε καλύτερες τεχνολογίες. Σήμερα, οι ετήσιες κρατικές δαπάνες για την ενεργειακή έρευνα εκτιμώνται στα 17 δισ. δολάρια. Ο τριπλασιασμός αυτού του ποσού, όπως συνιστούμε, απαιτεί συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών».

Η έκθεση ETP 2015 παρέχει μια ολιστική ανάλυση των μακροπρόθεσμων τάσεων στον ενεργειακό τομέα με επίκεντρο τις τεχνολογίες και το επίπεδο ανάπτυξης που απαιτείται για τη διαμόρφωση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου, ασφαλέστερου και αποδοτικότερου ενεργειακού συστήματος.

Η πρόσφατη έκρηξη της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά και η λειτουργία της πρώτης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας μεγάλης κλίμακας με ενσωματωμένη τεχνολογία δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αποτελούν δύο ενδεικτικά παραδείγματα των τεράστιων ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων βιώσιμης ηλεκτροπαραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικός κρίνεται ο ρόλος των κυβερνήσεων. Άλλωστε χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

econews

Σχόλια