Η αιολική ενέργεια και το «μάρμαρο» της διακοψιμότητας στη βιομηχανία

0
91

Παρέμβαση για το θέμα της διακοψιμότητας στη βιομηχανία πραγματοποίησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως νέο φόρο με μεγάλο «χαμένο» τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η “διακοψιμότητα” θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα. Το συνολικό ύψος των εκπτώσεων που θα μοιραστούν οι βιομηχανίες αποτιμάται σε 65 εκατ. Ευρώ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτηρίζει το μέτρο νέο φόρο κατά των ΑΠΕ που ακολουθεί μια σειρά απόφασεων κατά του κλάδου, όπως η «αναδρομική ακύρωση νόμιμων αδειοδοτημένων επενδύσεων»

Καταγγέλλει δε ότι η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες δεν έχει ξεκάθαρη και δεσμευτικής πολιτικής θέση για τη στρατηγική ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επισημαίνει ότι το κυβερνόν κόμμα ήταν αντίθετο στη διακοψιμότητα όταν την προωθούσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γιάννη Μανιάτη με τον νόμο 4203/2013, ενώ τώρα επαναφέρει το μέτρο.

Υποστηρίζει ότι η διακοψιμότητα δεν είναι τίποτα περισσότερα παρά η αμοιβή της βιομηχανίας για μια υπηρεσία που δεν παρέχει και η επιβάρυνση, κυρίως των ΑΠΕ, για μια υπηρεσία που δεν απολαμβάνουν την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Προσθέτει ότι  επί του παρόντος δεν υφίσταται πραγματική  ανάγκη υπηρεσιών Διακοψιμότητας, καθώς οι ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να παράσχουν ανάλογες υπηρεσίες ευελιξίας και να αμειφθούν από έναν κατάλληλο Μηχανισμό Ευελιξίας με κόστος μικρότερο από αυτό της Διαθεσιμότητας Ισχύος που εισέπρατταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Καλεί έτσι το υπουργείο να χρηματοδοτήσει τη διακοψιμότητα ακριβώς από τις μειωμένες αμοιβές των συμβατικών μονάδων που θα προκύψουν λόγω των λιγότερων υπηρεσιών που συνεπάγεται η ενεργοποίηση του μέτρου.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι μονάδες Συμπαραγωγής (ΣΥΘΗΑ) ναι μεν χαρακτηρίζονται ως ΑΠΕ, αλλά στο θέμα της διακοψιμότητας προτείνεται η υιοθέτηση πολύ μικρότερου συντελεστή που «ούτε λογική ούτε δίκαιη» είναι.

—Αιολικά και βιομηχανία

Η ΕΛΕΤΑΕΝ υποστηρίζει ότι η αιολική ενέργεια μαζί με τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι η τεχνολογία ΑΠΕ που μπορεί να στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία προσφέροντας αξιόπιστα φθηνό ρεύμα και συμβάλλοντας στην μείωση του ενεργειακού της κόστους.

Τονίζει ότι η Βιομηχανία έχει απολαύσει στα τιμολόγια της την μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος χάρη στην αιολική ενέργεια και τις Α.Π.Ε. γενικότερα. Η μείωση αυτή υπολογίζεται στα 10 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα,  ενώ η Βιομηχανία επιβαρύνεται με ΕΤΜΕΑΡ μόλις 2,3 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση «να στηρίξει την Αιολική Ενέργεια, που είναι μια ελπίδα διεξόδου από την οικονομική κρίση και να μη την επιβαρύνει περισσότερο».

econews

Σχόλια