Οι ακραίοι καύσωνες αποδίδονται στην ανθρωπογενή Κλιματική Αλλαγή

0
1076

Τρία στα τέσσερα κύματα καύσωνα που πλήττουν χερσαίες περιοχές του πλανήτη αποδίδονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH Zurich) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα -βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή, μετακινήσεις, κτηνοτροφία- προκαλεί επίσης το 18% των ισχυρών βροχοπτώσεων, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 40% εάν συνεχιστεί η τάση αύξησης των θερμοκρασιών.

Η έκθεση του κλίματος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά 95% η παγκόσμια υπερθέρμανση που σημειώθηκε τα τελευταία 65 χρόνια οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι υπόλοιποι καύσωνες και καταιγίδες αποτελούν αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.

«Ήδη σήμερα το 75% των ακραίων θερμοκρασιών και περίπου το 18% των ακραίων βροχοπτώσεων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο μπορούν να αποδοθούν στην παγκόσμια υπερθέρμανση», αναφέρουν οι κλιματολόγοι Έριχ Φίσερ και Ρέτο Κνούτι που συνέταξαν την έκθεση.

Οι ερευνητές συνέκριναν ιστορικά δεδομένα 25 κλιματικών μοντέλων για τους καύσωνες από το 1901 ως το 2005 καθώς και προβλέψεις για την περίοδο 2006-2100. Αξιοποίησαν επίσης σύγχρονα δορυφορικά δεδομένα και αποκάλυψαν ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις και τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο συχνά κατά τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, υπηρεσία που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τη NASA και την Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), το 2014 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί από τον 19ο αιώνα. Ακραίες βροχοπτώσεις έλαβαν χώρα στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες.

Η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η μελέτη προβλέπει ότι, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε το 96% των ακραίων θερμοκρασιών και το 40% των ισχυρών βροχοπτώσεων θα προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στα τέλη του Νοέμβρη.

Η συνάντηση θα διαρκέσει 12 ημέρες και θα έχει ως στόχο τη σύνταξη ενός νομικά δεσμευτικού συμφώνου για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

econews

Σχόλια