Τα Λιπάσματα του Πειραιά γίνονται χώρος πρασίνου

0
613

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργο Γαβρίλη και τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας επεξεργάστηκαν τροπολογία για την ανάπλαση της περιοχής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου (πρώην «Λιπάσματα»).

Η τροπολογία, η οποία υποστηρίζεται και από το Δήμο Πειραιά και όλους τους Δήμους της Β’ Πειραιά και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση σε επόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή, ακυρώνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που αλλοιώνουν και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος της παραθαλάσσιας ζώνης, όπως προέβλεπε ο ν. 4277/14.

Ταυτόχρονα, με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και κοινής ωφέλειας που προβλέπονται, η ανάπλαση χαρακτηρίζεται ως στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλης της ζώνης του Πειραιά.

Ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με την τροπολογία εκπληρώνεται ένας πόθος δεκαετιών των κατοίκων Δραπετσώνας – Κερατσινίου και όλης της ζώνης της Α’ και Β’ Πειραιά».

«Οι πολίτες των πιο υποβαθμισμένων, ίσως, περιοχών του Λεκανοπεδίου αποκτούν πραγματική πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο και «ανακτούν» μια εξαιρετικού κάλλους παραθαλάσσια περιοχή 640 στρεμμάτων, ως χώρο πρασίνου, κοινωφελών έργων, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής» πρόσθεσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι «ο Πειραιάς και οι υποβαθμισμένες περιοχές του  αλλάζουν σελίδα».

—Τι προβλέπει το έργο

Στόχοι της ανάπλασης είναι οι εξής:

α) Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δυτικού Πειραιά, με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες και στη χωροθέτηση χρήσεων συμπληρωματικών ως προς τη Λιμενική Ζώνη.

β) Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και παραλιακού μετώπου, με τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου Πάρκου Κοινόχρηστου Πρασίνου, που θα προκύψει με την εφαρμογή εργαλείων πολιτικής γης, όπως των εισφορών γης στις εντασσόμενες περιοχές και του θεσμού της πολεοδομικής αναμόρφωσης (άρθρο 15 του νόμου 2508/1997) στις εντός σχεδίου περιοχές,

γ) Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές δραστηριότητες.

δ) Οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη περιορισμένης πυκνότητας και χαμηλού μέσου συντελεστή δόμησης, με ενσωμάτωση εφαρμογών βιοκλιματικού σχεδιασμού στα κτήρια και το δημόσιο χώρο, που θα εγγυάται την αναβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

ε) Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με μέσα σταθερής τροχιάς και σε συνέχεια με την εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης του Πειραιά.

Σχόλια