Ο Διεθνής Σύλλογος για τη Θαλάσσια Χελώνα τίμησε την Λίλη Βενιζέλου του MEDASSET

0
68

Ο Διεθνής Σύλλογος για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS) απένειμε το βραβείο επιτεύγματος ζωής (Lifetime Achievement Award) στην Πρόεδρο και Ιδρυτή του MEDASSET, Λίλη Βενιζέλου, ως αναγνώριση επιτευγμάτων για τη μελέτη και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Η βράβευση έγινε στη διάρκεια του 35ου Διεθνούς Συμποσίου για τις Θαλάσσιες Χελώνες στην Τουρκία (Ντάλαμαν, 18-25 Απριλίου 2015).

Το βραβείο έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών 32 ετών για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε όλη τη Μεσόγειο. Αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση στον τομέα της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας και απονέμεται από επιτροπή που εκπροσωπεί την παγκόσμια κοινότητα ειδικών στη βιολογία και τη διατήρηση των ευάλωτων αυτών ειδών.

«Σαν Ελληνίδα με τιμά ιδιαίτερα αυτή η αναγνώριση καθώς όλα αυτά τα χρόνια το MEDASSET και εγώ δώσαμε σημαντικές μάχες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη τη Μεσόγειο για την επιβίωση του απειλούμενου αυτού είδους σε ένα περιβάλλον όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα και απληστία αγνοεί το δικαίωμα ύπαρξης των υπολοίπων μορφών ζωής» δήλωσε η Λίλη Βενιζέλου και πρόσθεσε: «Το βραβείο αυτό μας γεμίζει με αίσθημα ευθύνης, να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε πριν από τόσα χρόνια και να προστατεύσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα».

Η πρόεδρος του MEDASSET, Λίλη Βενιζέλου, έχει αφιερώσει πάνω από τρεις δεκαετίες στην προστασία και τη μελέτη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στη Μεσόγειο.

Έχει τιμηθεί με Διεθνή και Εθνικά βραβεία και διακρίσεις για τη δράση και το έργο της, όπως: το Βραβείο «οι 500 Παγκόσμιοι» του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UNEP), το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής (Lifetime Achievement Award) από το Διεθνή Σύλλογο για τη Θαλάσσια Χελώνα (ISTS), της Ακαδημίας Αθηνών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ.ά.

Είναι Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN): Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες (MTSG).

Σχόλια