Φονικοί σεισμοί και χιονοστιβάδες στο Νεπάλ – 3.200 νεκροί και συντρίμμια [video]

0
483

Πρωτοφανής σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ισχυροί μετασεισμοί που άγγιξαν τα 7 Ρίχτερ έπληξαν το Σάββατο 25 Απριλίου το Νεπάλ κοστίζοντας τον θάνατο τουλάχιστον 3.200 ανθρώπων και των τραυματισμό περισσότερων από 6.500 σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.

Οι νεκροί ενδέχεται να αυξηθούν κι άλλο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι χιλιάδες πληγέντες που κουλουριάστηκαν σε σκηνές και αναζήτησαν τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα που τους προσφέρονται.

Εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

 

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στο Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο και η μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Η ίδια δόνηση προκάλεσε τον θάνατο 66 ανθρώπων στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ.

—18 νεκροί από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένοι μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων στις 25 Απριλίου.

Δείτε το video με τη χιονοστιβάδα!

Σύμφωνα με ειδικούς, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Σχόλια