Υπερτηλεσκόπιο θα μελετήσει τη μαύρη τρύπα στην καρδιά του Milky Way

0
19

Ένα υπερτηλεσκόπιο που θα συγκεντρώνει δεδομένα παρατηρήσεων από όλα τα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια που παρακολουθούν το διάστημα για να μπορέσει να ερευνήσει τη γιγάντια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, Milky Way.

Το Event Horizon Telescope (EHT) ίσως επιτρέψει στους αστρονόμους να αποκτήσουν μια πιο καθαρή εικόνα των όσων εκτυλίσσονται στην καρδιά του γαλαξία μας.

Παρότι η μελανή οπή με την ονομασία Τοξότης Α* έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου φαντάζει μικροσκοπική στα ανθρώπινα όργανα που προσπαθούν να τη «συλλάβουν». Απέχει δε 27.000 έτη φωτός από τη Γη.

Κατ΄αντιστοιχία, η εικόνα της μαύρης τρύπας που διαθέτουμε είναι ανάλογη με αυτή που έχει ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και προσπαθεί να διαβάσει την ημερομηνία σε ένα νόμισμα στη Γερμανία ή που προσπαθεί να δει ένα γκρέηπφρουτ στη Σελήνη.

Αν αυτή η σύνδεση των ισχυρών τηλεσκοπίων του πλανήτη επιτευχθεί θα δημιουργηθεί ένα όργανο με δυνατότητες και ισχύ χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Αυτή την εβδομάδα έχουν συνδεθεί μεταξύ τους το Large Millimeter Telescope στο Μεξικό, το Submillimeter Telescope στην Αριζόνα, το Combined Array for Research in Millimeter-wave Astronomy στην Καλιφόρνια, το Submillimeter Array και το James Clerk Maxwell Telescope στη Χαβάη και τα τηλεσκόπια του Institute for Radio Astronomy Millimetrique (IRAM) στην Ισπανία και τη Γαλλία.Έχουν επίσης συνδεθεί το τηλεσκόπιο SPT στον Νότιο Πόλο με το τηλεσκόπιο Pathfinder Experiment στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.

Οι ερευνητές που θα συμμετέχουν στις παρατηρήσεις θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να αποδείξουν την ύπαρξη του περίφημου «ορίζοντα γεγονότων». Πρόκειται για το σημείο μιας μαύρης τρύπας είναι το «σημείο χωρίς επιστροφή», δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή, ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη ακόμα και αυτή του φωτός.

Με απλά λόγια όταν η ύλη σε οποιαδήποτε μορφή της (άστρα, αέρια ακόμη και το φως) βρεθεί στον ορίζοντα των γεγονότων μιας μαύρης τρύπας η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη, θα τη ρουφήξει η μαύρη τρύπα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν οι θεωρητικές αναφορές για την ύπαρξη του ορίζοντα γεγονότων και κάποια έμμεσα ίχνη του. Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και χρόνια κάποιες απτές αποδείξεις της παρουσίας του ορίζοντα γεγονότων και το EHT ίσως να καταφέρει να τις εντοπίσει.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να συλλέξουν νέα δεδομένα με τα οποία θα ελέγξουν τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν αλλά και τη συμπεριφορά των μελανών οπών.

Εάν η θεωρία της γενικής σχετικότητας ευσταθεί, η μαύρη τρύπα θα είναι αόρατη αφού δεν θα επιτρέπει να διαφύγει ούτε καν το φως. Παρόλα αυτά θα μπορεί να είναι ορατό ένα σκοτεινό περίγραμμα.

Ο Milky Way φιλοξενεί περίπου 25 γνωστές μαύρες τρύπες με μάζα από πέντε ως δέκα φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτή του Ήλιου. Ωστόσο, δεν έχουμε δει καμμία από κοντά.

econews

Σχόλια