Βιώσιμες μεταφορές στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας με ελληνική υπογραφή

0
45

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ) πολυμελής αντιπροσωπεία από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της κινεζικής πόλης Νινγκμπό (NBUT – Ningbo University of Technology)

Το Νινγκμπό είναι μία μεσαίου μεγέθους πόλη στην Κίνα με πληθυσμό 5,7 εκατ. κατοίκους που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης. Το λιμάνι της πόλης αυτής είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Κίνας και αποτελεί λιμάνι-δορυφόρο της Σαγκάης με ετήσια κίνηση περί τα 16 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ετησίως και συνολικό διερχόμενο φορτίο περί τους 450 εκατ. τόνους. Είναι χαρακτηριστικό το επίσημο slogan της πόλης αυτής που είναι: «Πόλη κουλτούρας και πύλη προς τον κόσμο» (City of Culture and Gateway to the World).

Το ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με μικρή ομάδα ελληνικών εταιρειών και φορέων εκτελεί αυτή την περίοδο έργο αναβάθμισης του λογισμικού διαχείρισης ενός τμήματος του λιμανιού του Νινγκμπό, ένα έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της σινοελληνικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας μέσω ΓΓΕΤ) και έχει συμμετάσχει σε διάφορες κοινές δράσεις με το Πανεπιστήμιο NBUT.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που θα υπογραφεί στις 29 Απριλίου, αποσκοπεί σε μια εμβάθυνση και συστηματοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Ανταλλαγές στελεχών μεταξύ του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και της Σχολής Μεταφορών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νινγκμπό. Ήδη έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη και παραμονή στο ΕΚΕΤΑ για μερικούς μήνες, ενός επισκέπτη καθηγητή από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο NBUT, καθώς και διαλέξεις από προσωπικό του ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ στο NBUT.

2. Συμμετοχή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στο «Κέντρο Συνεργασίας και Καινοτομίας στον τομέα των Μεταφορών της πόλης Νινγκμπό» (Ningbo Transport Co-operation & Innovation Centre) το οποίο έχει οργανώσει και διατηρεί το Πανεπιστήμιο για λογαριασμό της Δημοτικής αρχής της πόλης Ningbo σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και βιώσιμων μεταφορικών συστημάτων. Το προσωπικό του ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ θα μεταδώσει τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές του εμπειρίες στα θέματα αυτά και κυρίως σε θέματα:

i. Βιώσιμης κινητικότητας και «ευφυών» πόλεων
ii. Ευφυών συστημάτων Μεταφορών
iii. Αστικών κυκλοφοριακών μετρήσεων και μοντελοποίησης, και
iv. Αστικών εμπορευματικών μεταφορών και logistics.

3. Συνεργασία των δύο φορέων σε θέματα που αφορούν επιστημονική υποστήριξη των δραστηριοτήτων Κινεζικών φορέων Μεταφορών στην Ελλάδα, κυρίως σε θέματα:
i. Διαχείρισης λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων
ii. Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics
iii. Ασφάλειας και παρακολούθησης της διακίνησης των Containers
iv. Περιβαλλοντικών θεμάτων στις εμπορευματικές μεταφορές.
Συνεργασία των δύο φορέων σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ και αντίστοιχα Κινεζικών Οργανισμών έρευνας.

4. Συνεργασία σε θέματα διάχυσης και εφαρμογής των αποτελεσμάτων της έρευνας σε θέματα Μεταφορών.

5. Η Κινεζική αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ για την υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας αποτελείται από τους κ.κ.:

1. Zhongda LYU, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου και αρχηγό της αντιπροσωπείας.
2. Liya NIE, Διευθυντή του γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Κοσμήτορα του Κολλεγίου Διεθνών ανταλλαγών.
3. Rufu HU, Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανολόγων και Αυτοκινήτου του Hangzhou.
4. Renfa YANG, Κοσμήτορα της Σχολής Μεταφορών, και
5. Hao WU, υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου (μεταφραστής).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα (επισυνάπτεται) η κινεζική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στο ΙΜΕΤ στις εγκαταστάσεις του στο ΕΚΕΤΑ (6ο χλμ. οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης) στις 9 π.μ. της Τετάρτης 29 Απριλίου και αφού ενημερωθεί για το Ινστιτούτο, το έργο του και τις ερευνητικές του εγκαταστάσεις θα υπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας και θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

Η υπογραφή του Συμφώνου και η Συνέντευξη Τύπου θα αρχίσουν στις 11.30 και θα διαρκέσουν μία ώρα. Η όλη τελετή θα γίνει στο κτίριο του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ), αίθουσα Σεμιναρίων, 1ος όροφος.

Σχόλια