Χιλιάδες νεκρά ψάρια σαπίζουν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Ρίο

0
98

Χιλιάδες νεκρά ψάρια βάρους άνω των 37 τόνων έχουν μαζευτεί την τελευταία εβδομάδα από τη λίμνη Ροντρίγκο ντε Φρέιτας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Οι δημοτικές αρχές μεταφέρουν τα νεκρά ψάρια που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο είδος των σιλουριδών στην τοπική χωματερή.

Γύρω από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο επικρατεί δυσάρεστη οσμή εξαιτίας της αποσύνθεσης των ψαριών.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί το Φεβρουάριο και στον όρμο Γκουαναμπάρα, όπου θα λάβουν χώρα τα αγωνίσματα ιστιοπλοΐας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

—Διαφωνίες για τα αίτια

Οι περιβαλλοντικές αρχές της πόλης αποδίδουν το τελευταίο περιστατικό στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού.

«Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας οδήγησε στην αύξηση της εισροής θαλασσινού νερού στη λίμνη, προκαλώντας ένα θερμικό σοκ, με τη θερμοκρασία της λίμνης να πέφτει κατά 4 βαθμούς Κελσίου σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών αποτελούν κοινό φαινόμενο στο Ρίο, όπου οι λίμνες, τα ποτάμια και ακόμα και ο ωκεανός μαστίζονται από ακατέργαστα λύματα και σκουπίδια.

Αρκετοί επιστήμονες απορρίπτουν την εξήγηση των αρχών και υποστηρίζουν πως για το φαινόμενο φταίει η εκτεταμένη μόλυνση των υδάτων της περιοχής.

«Η επίσημη εξήγηση δε βγάζει νόημα. Η λίμνη συνεχίζει να δέχεται μεγάλες ποσότητες αποβλήτων με υψηλή συγκέντρωση θείου, και ανάλογα με τους ανέμους, τα υλικά αυτά ανεβαίνουν στην επιφάνεια και σκοτώνουν τα ψάρια», δήλωσε ο ωκεανογράφος Εστεφάν Μοντέιρο Φονσέκα, του Πανεπιστημίου Φλουμινένσε.

Η ποιότητα των υδάτων του Ρίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Οι αρχές είχαν δηλώσει ότι οι Αγώνες θα αποτελέσουν καταλύτη για μία δραστική βελτίωση, αλλά τώρα παραδέχονται ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Σχόλια