Μεσολόγγι: ημερίδα για τη Βιώσιμη Αλιεία από τον ΦΔ της Λιμνοθάλασσας

0
142

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα«Η Βιώσιμη Αλιεία στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου»  τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην νομαρχίας  στο κτήριο του διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο δράσεων προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Στόχος της ημερίδας είναι να καταστεί ανταγωνιστικός και οικονομικά βιώσιμος ο τομέας της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου μέσα από ένα μοντέλο «Βιώσιμης Αλιείας» βασισμένο στη γνώση και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιδίωξη είναι, η αλιεία στη λιμνοθάλασσα να γίνει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη με ορθή διαχείριση και απόδοση των αλιευτικών πόρων.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί κατανοώντας την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία της αλιευτικής δραστηριότητας στο χώρο του Εθνικού Πάρκου, ώστε να μπορέσει να καταστεί πιο λειτουργική η τήρηση του αλιευτικού κώδικα  και κατανοητή η ανάγκη εποπτείας και αξιολόγησης  της κατάστασης των λιμνοθάλασσιων, λιμναίων και ποτάμιων συστημάτων της περιοχής. Αρωγό της προσπάθειας αυτής αποτελούν τα Σχέδια Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής.

Τις εργασίες της ημερίδας θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Φορέα, κ. Περγαντής Φώτης, ενώ ειδικές εισηγήσεις θα κάνουν, οι κ.κ Κατσέλης Γεώργιος αναπληρωτήςκαθηγητής της του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Σακιριανός Γιάννης Λιμενάρχης Μεσολογγίου, Παρπούρα Άλκηστις Ιχθυολόγος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Θωμάς Αράπης Βιολόγος, MSc Conservation, Πρόεδρος Αρχέλων και Διαχειριστής ΑΤΕΠΕ,  Κουρκουμέλης Γιάννης, Πρόεδρος Συνδέσμου Υδατοκαλλιεργητών Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης θα προβληθεί  ντοκιμαντέρ με τίτλο «Περιουσία μας ο πλούτος της θάλασσας» το οποίο διαπραγματεύεται τη σχέση επαγγελματιών ψαράδων και θαλάσσιων χελωνών, θα διανεμηθούν πληροφοριακά έντυπα του Φορέα Διαχείρισης για τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta και την ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου, ενώ στην είσοδο της εκδήλωσης θα εκτεθούν ζωγραφιές μαθητών του Εθνικού Πάρκου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Σχόλια