Εφικτό το σενάριο για 100% ΑΠΕ στην «πυρηνοκίνητη» Γαλλία

0
17

Μια μάλλον παραγνωρισμένη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε καθυστερημένα την προηγούμενη εβδομάδα υποστηρίζει ότι η Γαλλία θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050 χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με κόστος επιδότησης των «καθαρών» τεχνολογιών.

Προς το παρόν, η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παράγει την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από πυρηνικά εργοστάσια. Ειδικότερα, η ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία παράγεται κατά 77% από πυρηνικά, κατά 15% από ΑΠΕ και κατά 8% από ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, ζητήματα ασφαλείας ιδιαιτέρως των παλαιότερων αντιδραστήρων, το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, αλλά και η πολύ πρόσφατη εμπειρία της Φουκουσίμα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης ασφαλέστερων και περιβαλλοντικά φιλικότερων ενεργειακών πηγών.

Το σενάριο κάλυψης του συνόλου των ενεργειακών αναγκών μιας τόσο μεγάλης χώρας εξολοκλήρου από ΑΠΕ μοιάζει με επιστημονική φαντασία, τη στιγμή που χώρες όπως η Ισπανία έχουν φτάσει στο 47% χωρίς μάλιστα να έχουν εκμεταλλευτεί το ηλιακό τους δυναμικό στο μέγιστο δυνατό.

Πώς μπορεί λοιπόν να πετύχει αυτό τον υπερφιλόδοξο στόχο η Γαλλία; Η έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας περιβάλλοντος και ενεργειακής διαχείρισης ADEME France υποστηρίζει ότι όπως η χώρα διέθεσε μαζικά επενδυτικά κεφάλαια στην πυρηνική ενέργεια για να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα το ίδιο μπορεί να κάνει με τις ΑΠΕ και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Τη μετάβαση αυτή αναμένεται να επιταχύνει η ανάπτυξη φθηνότερων και αποδοτικότερων τεχνολογιών αποθήκευσης, αλλά και των έξυπνων δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Η δημοσίευσή της καθυστέρησε επειδή η κυβέρνηση την θεώρησε υπερβολικά τολμηρή, σε μια περίοδο κατά την οποία αποφασίζεται η μείωση στο μερίδιο των πυρηνικών μονάδων από 75% σήμερα σε 50%.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη τονίζει ότι το σενάριο για 100% ΑΠΕ είναι οικονομικά βιώσιμο. Επίσης, το κόστος αυτού του σεναρίου θα είναι λίγο πολύ το ίδιο με τη διείσδυση 40% διότι ενώ οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και φθηνότερες, τα ορυκτά καύσιμα θα γίνονται όλο και ακριβότερα εξαιτίας και των ρύπων τους.

Αναφορικά με τις επιμέρους τεχνολογίες, η μελέτη εκτιμά ότι τα φωτοβολταϊκά σε στέγες δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το 10% της ηλεκτροπαραγωγής.

Το μεγαλύτερο φορτίο μπορεί να σηκώσει η αιολική ενέργεια με 96 επιπλέον Γιγαβάτ σε χερσαία συστήματα και 10 Γιγαβάτ σε υπεράκτια πάρκα έναντι εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 9 Γιγαβάτ σήμερα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η νέα γενιά αιολικών που αναμένεται να περιορίσει τις διενέξεις με τις τοπικές κοινότητες.

econews

Σχόλια