Υπεράκτια αιολική ενέργεια: η Κομισιόν εγκρίνει 30 δισ. Ευρώ για 20 γερμανικά πάρκα

0
24

Την προηγούμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα σχέδια της Γερμανίας να επενδύσει σχεδόν 30 δισ. Ευρώ για την ανάπτυξη 20 υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής απομάκρυνσης από την πυρηνική ενέργεια και μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η ευρωπαϊκή έγκριση ήταν απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζονται οι ενωσιακοί κανόνες περί κρατικής χρηματοδότησης και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν έκρινε ότι τα γερμανικά σχέδια δεν αντιβαίνουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ότι μπορεί να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Από τα 20 υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα 17 θα εγκατασταθούν στη Βόρεια Θάλασσα και τα τρία στη Βαλτική.

Η ισχύς του καθενός θα κυμανθεί από 252 Μεγαβάτ ως 688 Μεγαβάτ και συνολικά θα ανέλθει σε επτά Γιγαβάτ. Η Γερμανία θα επενδύσει 29,3 δισ. Ευρώ στα έργα και η ηλεκτροπαραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2019.

Το 2014 η Γερμανία εγκατέστησε 5,1 Γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, ωστόσο μόλις πρόσφατα έστρεψε το βλέμμα της στα υπεράκτια πάρκα ξεπερνώντας το όριο του ενός Γιγαβάτ. Σύμφωνα με το Deutsche WindGuard, στα τέλη του προηγούμενου έτους είχαν εγκατασταθεί 258 ανεμογεννήτριες στα γερμανικά ύδατα με συνολική ισχύ 1.049,2 Μεγαβάτ.

«Το 2015 αναμένονται ακόμα δύο υπεράκτια Γιγαβάτ και ακόμα επτά Γιγαβάτ ως το τέλος του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ανήλθε σε 27,8% το 2014 έναντι 25,4% το 2013 σημειώνοντας άνοδο 2,4 ποσοστιαίων μονάδων. Μάλιστα, η ενεργειακά καθαρή Γερμανία έχει σταθερότερα δίκτυα από χώρες που βασίζονται στα πυρηνικά και τον άνθρακα.

econews

Σχόλια