Τι είναι το Ψυχρό Σημείο του Σύμπαντος και γιατί είναι «ψυχρό»;

0
50

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή το υπόλειμμα της ακτινοβολίας που εξέπεμπε το Σύμπαν όταν βρισκόταν σε κατάσταση εξαιρετικά μεγάλων θερμοκρασιών και πιέσεων (πιθανότατα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη) το 2004 οι αστρονόμοι εντόπισαν το Ψυχρό Σημείο του Σύμπαντος.

Πρόκειται για μια εκτεταμένη περιοχή στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού, στο νότιο ημισφαίριο του γαλαξία μας, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη συγκριτικά με τα υπόλοιπα σημεία του Σύμπαντος.

Την εξήγηση για τις χαμηλές θερμοκρασίες του Ψυχρού Σημείου έδωσε διεθνής επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ουγγαρία με επικεφαλής τον δρα Ίστβαν Σζαπουντί του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Ψυχρό Σημείο μόνο σημείο δεν είναι, αλλά πρόκειται για μια αχανή περιοχή τρία εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από τη Γη που εκτείνεται σε έκταση 1,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Στο εσωτερικό της η πυκνότητα γαλαξιών είναι πολύ πιο αραιή από την συνηθισμένη πυκνότητα στο υπόλοιπο Σύμπαν. Η αραιή πυκνότητα είναι αυτή που εξηγεί και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εισερχόμενο σε αυτό το κενό το φως χάνει την ενέργειά του. Όταν εξέρχεται, λόγω της διαστολής του Σύμπαντος, το φως δεν ανακτά το σύνολο της ενέργειας που απόλεσε κατά την είσοδό του. Το φως εξέρχεται «κουβαλώντας» λιγότερη ενέργεια και ως εκ τούτου σε μακρύτερο μήκος κύματος, το οποίο αντιστοιχεί σε ψυχρότερη θερμοκρασία.

Όπως είπε ο Σαζπουντί, πρόκειται «για την μεγαλύτερη ατομική δομή, που έχει εντοπιστεί ποτέ από την ανθρωπότητα».

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε με τον συνδυασμό στοιχείων από το επίγειο οπτικό τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 στο Μάουι της Χαβάης και το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE (Wide Field Survey Explorer) της NASA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση η ανακάλυψη αυτής της τόσο μεγάλης, σχεδόν κενής, περιοχής εκεί όπου βρίσκεται και το Ψυχρό Σημείο. Όμως θα χρειαστούν περαιτέρω παρατηρήσεις για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εξήγηση.

Η δημοσίευση έγινε στο «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρεία της Βρετανίας.

econews

Σχόλια