Οι ΑΠΕ κατακτούν και την Άγρια Δύση

0
7

Μια μικρή πόλη στην καρδιά του Τέξας, το Τζωρτζτάουν στα βόρεια του Ώστιν, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εξολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η επιλογή δεν οφείλεται σε περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς λόγους, αλλά έγινε διότι ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά.

Η στροφή στις ΑΠΕ έγινε μετά από μια τριετή περίοδο έρευνας και διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της οποίας οι τιμές του εξοπλισμού σε αιολικά και φωτοβολταϊκά κατέρρευσαν καθιστώντας τις τεχνολογίες αυτές πραγματικούς ανταγωνιστές των βρώμικων ορυκτών καυσίμων.

Πέρυσι, η πόλη υπέγραψε συμβόλαιο με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό EDFτην ίδια εταιρεία που σχεδιάζει την κατασκευή του υβριδικού αιολικού-υδροηλεκτρικού με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη συναντώντας σοβαρές αντιδράσεις– για ένα αιολικό πάρκο 194 Μεγαβάτ κοντά στο Αμαρίγιο του Τέξας.

Όταν ήρθε η ώρα να επιλεγούν οι πηγές τροφοδοσίας των υπόλοιπων ενεργειακών αναγκών της πόλης, οι Αρχές συνέκριναν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλιακής ενέργειας. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μόνο βραχυπρόθεσμα συμβόλαια σε μια ευμετάβλητη αγορά με έντονες διακυμάνσεις, ενώ  με τα φωτοβολταϊκά η πόλη εξασφάλισε συμβόλαια 25ετούς διάρκειας σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που καταβάλλει τώρα για ηλεκτρική ενέργεια.

«Όταν οι υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας Georgetown Utility Systems αποφάσισε το 2012 να αναζητήσει νέες πηγές ενέργειας, αναλάβαμε το έργο να διασφαλίσουμε τις οικονομικότερες ενεργειακές επιλογές που εξισορροπούσαν τους κινδύνους με τα οφέλη» αναφέρει σε σχετικό δελτίο ο διοικητής της πόλης Τζιμ Μπριγκς.

Τα φωτοβολταϊκά ήταν η προφανής επιλογή. Η πόλη υπέγραψε συμβόλαιο με την SunEdison για φωτοβολταϊκά ισχύος 150 Μεγαβάτ. Ο συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα συνδεθούν με το δίκτυο από το 2016 σημαίνει ότι η Τζωρτζτάουν θα καλύψει εξολοκλήρου από ΑΠΕ τις ενεργειακές ανάγκες των 54.000 κατοίκων από το 2017.

Οι Αρχές παραδέχονται ότι ορισμένες φορές η ζήτηση ενέργειας θα ξεπερνά την προσφορά από ΑΠΕ και θα πρέπει να στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο οι συνολικές αγορές καθαρής ενέργειας θα ξεπερνούν τις ανάγκες αντισταθμίζοντας στο ακέραιο τις αγορές ορυκτών καυσίμων.

Η περίπτωση της Τζωρτζτάουν είναι σημαντική όχι μόνο διότι βρίσκεται στην καρδιά της κατεξοχήν πετρελαιοπαραγού Πολιτείας των ΗΠΑ, αλλά και διότι είναι η 13η κοινότητα που δεσμεύεται για 100% ΑΠΕ στις ΗΠΑ και η πρώτη στον αμερικανικό Νότο.

econews

Σχόλια