Ενέργεια από απορρίμματα σε πίστα του σκι: βγάζει νόημα; [pics]

0
184

Η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, θα φιλοξενήσει ένα ενεργειακό έργο που δεν έχει όμοιό του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για έναν αποτεφρωτήρα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων που παράλληλα θα λειτουργεί ως πίστα του σκι καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Το έργο Amager Bakke (Πλαγιά Amager) με προϋπολογισμό 650 εκατ. δολάρια σχεδίασε ο αρχιτέκτωνας Μπιάρκε Ίνγκελς. Εκεί θα μετατρέπεται σε ενέργεια το ένα τέταρτο των απορριμμάτων που παράγονται στη Δανία και θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες 150.000 τοπικών νοικοκυριών.

Για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που θα παράγει η μονάδα, μια καμινάδα θα απελευθερώνει σε ύψος 30 μέτρων ένα τεράστιο δαχτυλίδι ατμού -όχι καπνού- ως υπόμνηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων αξιοποιεί ως πολύτιμο πόρο μια πρώτη ύλη που θα κατέληγε σε χωματερές υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επίσης, η τέφρα -σε ποσότητα που φτάνει τους 80.000 τόνους κάθε μέρα- μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίστρωση στη διαδικασία υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων που περισσεύουν.

Η μονάδα που θα είναι μάλιστα το ψηλότερο κτήριο της Δανίας θα αντικαταστήσει έναν παλιό αποτεφρωτήρα ηλικίας 40 ετών στη βιομηχανική ζώνη στα περίχωρα της πόλης.

Ήδη, η Δανία αξιοποιεί ενεργειακά το ήμισυ των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνει και η νέα μονάδα θα είναι 20% αποδοτικότερη από την προηγούμενη βελτιώνοντας την αντιστοιχία του ενός τόνου απορριμμάτων σε δύο βαρέλια πετρελαίου.

—Τα μειονεκτήματα

Στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων στρέφονται και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε ο πρώτος ειδικός αποτεφρωτήρας εδώ και 20 χρόνια στο Γουέστ Παλμ Μπητς της Φλόριντα όπου θα μετατρέπονται σε ενέργεια 3.000 τόνοι σκουπιδιών κάθε μέρα. Στο Κέρτις Μπέι της Βαλτιμόρης εξετάζουν την κατασκευή μιας παρόμοιας μονάδας με δυνατότητα καύσης 4.000 τόνων απορριμμάτων ημερησίως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μειονεκτήματα. Ακόμα και οι πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά αποτεφρωτήρες απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρυπαντές στην ατμόσφαιρα γεγονός που τους καθιστά ανεπιθύμητους από τις τοπικές κοινωνίες που τους φιλοξενούν (όπως άλλωστε συμβαίνει με τις χωματερές, τα αιολικά πάρκα και πλήθος άλλων έργων υποδομής).

Επίσης, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη των περισσότερο βιώσιμων στρατηγικών μείωσης της ποσότητας των σκουπιδιών που παράγει μια κοινωνία. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή βραχυπρόθεσμη λύση, εάν συνοδευτεί από αυστηρά μέτρα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.

Οπωσδήποτε η διατήρηση πόρων μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης αποτελεί την άριστη λύση. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου τα σκουπίδια πλημμυρίζουν τους δρόμους των πόλεων για να τα φάνε τα ποντίκια και κατρακυλούν από τις πλαγιές βουνών για να καταλήξουν σε περιοχές Natura η ενεργειακή αξιοποίησή τους θα έπεφτε ως «μάννα εξ ουρανού».

—Πίστα του σκι σε αποτεφρωτήρα

Για να επιστρέψουμε από την «προηγμένη» Ελλάδα -του λιγνίτη, της σκουπιδοπλημμύρας, των SUV και των φανατικών οικολόγων που δεν θέλουν ανεμογεννήτριες, αλλά προτιμούν να πληρώνουν πανάκριβα τα διάφορα καρτέλ που λυμαίνονται τη μεταφορά εισαγόμενου πετρελαίου για να λειτουργήσουν οι ντιζελογεννήτριες των νησιών- στην «καθυστερημένη» Δανία των ποδηλάτων και της αιολικής ενέργειας, ο αποτεφρωτήρας του Ίνγκελς θα λειτουργήσει και ως πίστα του σκι.

Ναι σωστά διαβάζετε, από την οροφή του αποτεφρωτήρα ύψους 100 μέτρων θα ξεκινά μια πίστα του σκι μετατρέποντας τη μονάδα από ένα άσχημο τσιμεντένιο κουτί σε χιονοδρομικό και πολιτισμικό κέντρο.

Ο Ίνγκελς εργάζεται πάνω σε μια ιδέα που ονομάζει «ηδονιστική αειφορία», δηλαδή μια αειφορία που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την ευχαρίστηση των ανθρώπων.

Τέλος, το κτήριο θα καλύπτεται από μια πράσινη πρόσοψη καλυμμένη από φυτά, ενώ ένας ανελκυστήρας στο εσωτερικό με θέα στον μηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας θα μεταφέρει τους επισκέπτες στην κορυφή του «χιονοδρομικού κέντρου» απ” όπου θα απολαμβάνουν μια πανοραμική άποψη της Κοπεγχάγης.

econews

Σχόλια