Ζάκυνθος: τραμπουκισμοί λαθροκυνηγών με την ανοχή του Δημάρχου

0
90

Οργανωμένος όχλος λαθροθήρων επιτέθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου το πρωί στον Δασάρχη Ζακύνθου με αφορμή την έναρξη ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές και τονίζει ότι στη «συγκέντρωση» συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα παρότι ακόμα παραμένει άγνωστο πώς και ποιος τη διοργάνωσε.

Η Ορνιθολογική καταγγέλλει ότι οι λαθροθήρες στη Ζάκυνθο απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας έχοντας την υποστήριξη του δημάρχου του νησιού κ. Κολοκοτσά ο οποίος αρνείται τη διενέργεια ελέγχων στο νησί.

Η ΜΚΟ καλεί την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε να μην επικρατήσουν οι τακτικές του τραμπουκισμού και του εκφοβισμού.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έως σήμερα πλήρη απουσία ελεγκτικού μηχανισμού των παρανομιών και την πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέλη του δικτύου της BirdLife International, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία.

Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία προειδοποιεί για τη ραγδαία μείωση του Τρυγονιού (70% από το 1980) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

—Εκατόμβη τρυγονιών το Ιόνιο

Στην Ελλάδα, η παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στα Ιόνια νησιά, και κυρίως στη Ζάκυνθο, τα Στροφάδια, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Οθωνούς.
Η δραστηριότητα αυτή είναι βαθιά χαραγμένη στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιονίων νήσων, παρόλο που από το 1985 και μετά το κυνήγι κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση απαγορεύτηκε. Έκτοτε, δυστυχώς, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η δραστηριότητα αυτή όμως προσβλέπει και σε οικονομικό όφελος για ορισμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας τα οποία νοικιάζουν με αστρονομικά ποσά τα καλύτερα «πόστα» στους λαθροθήρες για περίπου 2-3 εβδομάδες από το τέλος του Μάρτη μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Εκείνες τις μέρες η λαθροθηρία «χτυπάει κόκκινο», καθώς έχουν καταγραφεί, σε μία «καλή ημέρα»- όπως συνηθίζεται να λέγεται- για τους λαθροθήρες, περίπου 15.000 πυροβολισμοί. Αυτό βέβαια δε σημαίνει αντίστοιχο αριθμό νεκρών πουλιών, αλλά το ποσοστό των θανατώσεων, η όχληση στο ενδιαίτημά τους, καθώς και στους κατοίκους της περιοχής είναι επίσης σημαντικό.
Το κύριο είδος-στόχος είναι το Τρυγόνι (Streptopelia turtur). Στην Ελλάδα, αναπαράγονται 10.000-30.000 ζευγάρια, ενώ πολύ περισσότερα την επισκέπτονται κατά τη μετανάστευση. Το είδος όμως είναι σε μη ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης: στην Ευρώπη, ο πληθυσμός του έχει υποστεί μείωση 70% από το 1970. Η πτωτική αυτή τάση οφείλεται στην απώλεια ενδιαιτήματος στις Αφρικανικές και Βορειοευρωπαϊκές χώρες, στις μεγάλες καρπώσεις από το κυνήγι, στη λαθροθηρία, αλλά και τις φυσικές απώλειες κατά τη μετανάστευση που δεν αναπληρώνονται. Κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας μάλιστα πολλά άλλα είδη μεταναστευτικών αρπακτικών και ερωδιών θανατώνονται.
Δυστυχώς, το φαινόμενο στα Ιόνια νησιά παραμένει ανεξέλεγκτο. Μόνο το 2010 έγιναν επτά συλλήψεις, όταν οι λαθροθήρες είναι εκατοντάδες, ενώ ποτέ δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή ποινές.
Οι τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουν στην ετήσια παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία χιλιάδων πουλιών σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζουν τη μεγάλη σημασία των περιοχών τους ως μεταναστευτικά περάσματα της Μεσογείου και ως δομικά στοιχεία της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.
Συχνά δε οι κοινότητες είναι ανεπαρκώς ενημερωμένες για τη νομιμότητα της δραστηριότητας αυτής. Από την άλλη μεριά, οι τοπικές αρχές σπανίως γνωρίζουν για τις ρυθμίσεις της Οδηγίας για τα Άγρια Πουλιά και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία των άγριων πουλιών.

econews

Σχόλια