Γιάννης Τσιρώνης: οι μεγάλες ΑΠΕ βλάπτουν, ο λιγνίτης όχι

0
53

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στις 14 και 15 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, συμμετείχε ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης έκανε ειδική μνεία σε σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτιμά ότι το κόστος της Κλιματικής Αλλαγής για τη χώρα μας θα διαμορφωθεί σε 700 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2100, δηλαδή περίπου τέσσερεις φορές το ετήσιο ΑΕΠ που παράγουμε.

Σχολιάζοντας το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ στη μείωση αυτού του κόστους, αλλά και στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας από τα βρώμικα και εισαγόμενα σε μεγάλο ποσοστό ορυκτά καύσιμα, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ενίσχυση της καθαρής ενέργειας θα γίνει με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κλειδί για την ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες μέσα από το διάλογο και τη συμμετοχή τους σε αυτά τα έργα, μια τοποθέτηση αναμενόμενη δεδομένου ότι πολλοί φορείς που αντιτίθενται στην ανάπτυξη μεγάλων έργων καθαρής ενέργειας δεν κρύβουν τις πολιτικές τους τοποθετήσεις υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στις πόλεις (παρότι δεν το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση), να αποφεύγονται τα έργα μεγάλης κλίμακας μεγέθους  και να αξιολογούνται ορθά οι σωρευτικές επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ στο φυσικό περιβάλλον.

Για τη μονάδα Πτολεμαΐδα V κόστους 1,4 δισ. Ευρώ που κατά το ήμισυ θα χρηματοδοτηθεί από γερμανικά κεφάλαια και την υποστήριξη του κ. Λαφαζάνη στον λιγνίτη ο οποίος συνοδεύεται από περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, τεράστια κατανάλωση και υποβάθμιση των υδάτων, αλλά και κρυφό υγειονομικό κόστος δισεκατομμυρίων ο κ. Τσιρώνης δεν είπε τίποτα.

Αρκέστηκε να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι «η προστασία της φύσης αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» και ότι «το φυσικό περιβάλλον αποτελεί βασικό στοιχείο της ευημερίας μιας χώρας και ως τέτοιο θα πρέπει να συνυπολογίζεται με οικονομικούς όρους στην αξιολόγηση του εθνικού προϊόντος κάθε χώρας».

Μάλιστα κ. Τσιρώνη.

econews

Σχόλια