Σκουριές: περιμένοντας τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

0
129

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στην Ελλάδα επένδυση που δεν υφίσταται τους νόμιμους ελέγχους και να βρίσκεται σε καθεστώς εμφυλίου όλη η περιοχή, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Τσιρώνης πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο δεν δέχεται εκβιασμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

«Δεν είμαστε μία χώρα τριτοκοσμική, στην οποία υπάρχουν επενδύσεις που τις προστατεύουν τμήματα από άλλες χώρες, αστυνομία στρατού από άλλες χώρες» δήλωσε ο κ. Τσιρώνης και πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις πρέπει να είναι ειρηνικά δεμένες με το περιβάλλον και με τους ανθρώπους».

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι στους περιβαλλοντικούς ελέγχους που έχουν μέχρι στιγμής διενεργηθεί αναφέρονται πάρα πολλές πλημμέλειες εκ μέρους της εταιρείας Eldorado Gold και ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται ενδελεχώς τα απολογητικά υπομνήματα και αναμένεται το πόρισμα των επιθεωρητών.

Όσον αφορά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εξόρυξης χρυσού, ο κ. Τσιρώνης επισήμανε ότι διεθνώς πρόκειται για δραστηριότητα με μεγάλη επιβάρυνση, αλλά στην περίπτωση των Σκουριών η εταιρεία διατείνεται ότι θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μεθόδους ελαχιστοποίησης της ζημιάς από την εκμετάλλευση αρσενικούχων πετρωμάτων.

«Αναμένουμε από την εταιρεία να μας το αποδείξει, όπως οφείλει και από τη σύμβασή της άλλωστε. Δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύψαμε εμείς. Το περιγράφει αναλυτικότατα η σύμβαση που έχει υπογραφεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των μεταλλωρύχων που οδεύουν προς το Σύνταγμα είπε ότι «διαμαρτύρονται για ελέγχους» και ότι «οι μεταλλεργάτες δεν έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο».

«Μιλάμε για πολεοδομικές παραβάσεις, τις οποίες, προφανώς, η εταιρεία όφειλε -από την ώρα που κάναμε τις ανακλήσεις- να φροντίσει να μας ενημερώσει πώς θα τις θεραπεύσει. Όπως οφείλει να κάνει κάθε εταιρεία, όταν κάνει μία πολεδομική παράβαση» κατέληξε σχετικά.

—Στο Σύνταγμα οι μεταλλωρύχοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής έπειτα από συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Χατζής, περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.

Οι εργαζόμενοι από 14 σωματεία των μεταλλείων Χαλκιδικής κρατώντας σημαίες που γράφουν «’Ναι” στην ανάπτυξη», φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας ρυθμικά τα κράνη τους στην άσφαλτο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν η κυβέρνηση δεν πάρει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τη λειτουργία των μεταλλείων.

«Είμαστε οι πραγματικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής που έχουμε την τιμή να δουλεύουμε στα μεταλλεία. Ήρθαμε στην Αθήνα να διαδηλώσουμε για την ευημερία του τόπου μας, για τη συνέχιση της επένδυσης και θα μείνουμε όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας.

«Ζητάμε το μεροκάματό μας. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσει την τελική απάντηση»τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζαγοράκης,πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου και εργαζόμενος στα μεταλλεία. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη στη Χαλκιδική, καθώς, όπως είπε, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή μειοψηφία κατοίκων, ενώ κάλεσε και αυτός την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα.

«Από τη στιγμή που έχει διασφαλιστεί η νομιμότητα της λειτουργίας των μεταλλείων, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ πρέπει να διασφαλίσει την εργασία των πολιτών» δήλωσε ο Ηλίας Κοκκόλης, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ της μισθωτής εργασίας των διαδηλωτών.

Από τα τρία υποέργα μεταλλείων στη Χαλκιδική, σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα, εξήγησε ο Δημήτρης Μπάλας, πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού των μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης», επισημαίνοντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης έχει εγκριθεί από επτά υπουργεία, ενώ έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε προεκλογικές υποσχέσεις. Δε συντρέχει κανένας λόγος για την παύση των εργασιών» υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, το ΥΠΑΠΕΝ έχει άρει δύο άδειες απ” τα μεταλλεία στις Σκουριές.

Οι μεταλλωρύχοι οδεύουν προς την πλατεία Συντάγματος ενώ κλειστές παραμένουν κεντρικές αρτηρίες στο Κέντρο της Αθήνας.

econews

Σχόλια