Σκουριές: η αντιπαράθεση μεταλλωρύχων-αντιδρώντων μεταφέρεται στην Αθήνα

0
124

Στην Αθήνα μεταφέρεται σήμερα 16 Απριλίου η αντιπαράθεση για το μέλλον της επένδυσης εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Από τη μια πλευρά στην πρωτεύουσα κατεβαίνουν 4.000 και πλέον άτομα, μεταλλωρύχοι και μέλη των οικογενειών τους, που θα διαδηλώσουν υπέρ της επένδυσης, ενώ από την άλλη πλευρά αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια διοργανώνει στις 6 το απόγευμα η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής).

Χθες ξεκίνησαν από τη Χαλκιδική δεκάδες πούλμαν με εργαζόμενους που κατέβηκαν στην πρωτεύουσα αφού συγκεντρώθηκαν στα διόδια των Μαλγάρων. Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία προγραμματίζουν συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατασκηνώσουν.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική έδειξε νωρίς τις προθέσεις τις αφού σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι «ας μην περιμένουν, να συναντήσουν, στην Αθήνα που θα »κατέβουν», κάποιο κύμα συμπάθειας. Η συμπάθεια, η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας αφορά εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας της Χαλκιδικής που αγωνίζεται όχι για το προσωπικό – ατομικό συμφέρον, αλλά για το κοινό, συλλογικό όφελος. Που, δυο δεκαετίες τώρα, αντιστέκεται και «ματώνει». Που δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο και την ατομική ελευθερία εκατοντάδων αγωνιστών, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια, σαν κοινοί εγκληματίες, με σωρεία κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα. Που μας έπεισε ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας».

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή υπό τον φόβο επεισοδίων, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί συγκρούσεις στην περιοχή της Ιερισσού.

Το μεγάλο στοίχημα είναι τα αντίπαλα μπλοκ να μην συναντηθούν ώστε να αποφευχθούν διενέξεις στο Κέντρο της Αθήνας.

—Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Για μεροληπτική συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ υπέρ της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική κάνουν λόγο 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «την Κυριακή 6 Απριλίου, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού προγραμμάτισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τις Σκουριές, δράση η οποία είχε ανακοινωθεί από την 18η Μαρτίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πάγια τακτική, τα σωματεία εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσαν την 24η Μαρτίου ότι θα πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση την ίδια ημέρα, στο ίδιο σημείο. Η Ελληνική Αστυνομία όφειλε, αν όχι να αποτρέψει την αντισυγκέντρωση, να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι οι δύο συγκεντρώσεις θα βρίσκονται σε στοιχειώδη απόσταση.

Αντ΄αυτού, η ΕΛ.ΑΣ. επέτρεψε στους υπαλλήλους της Ελληνικός Χρυσός και της καναδικής Eldorado Gold, να προσεγγίσουν το σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων, ενώ απέκλεισε αντίθερα με μπλόκα τους κατοίκους που προσέρχονταν στο σημείο της προγραμματισμένης συγκέντρωσης. Επιπλέον, η ΕΛΑΣ δήλωσε αδυναμία να προστατέψει τους κατοίκους από το μένος των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός».

Μάλιστα, οι βουλευτές καταγγέλλουν ότι «το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας περιελάμβανε επίσης σύμπραξη αντρών της ΕΛΑΣ και υπαλλήλων της εταιρείας, οι οποίοι σε συνεργασία εγκλώβισαν, ξυλοκόπησαν και πετροβόλησαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με στόχο και πάλι τους συγκεντρωμένους κατοίκους».

—Τι λέει η εταιρεία για τη διακοπή των εργασιών

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταγγείλει την Eldorado Gold ότι υποκινεί τους εργαζομένους σε επεισόδια ότι δρα ως κράτος εν κράτει και ότι προβαίνει σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα.

Μάλιστα έχει αποφασίσει την αναστολή των εργασιών τοποθέτησης ενός φράγματος εναπόθεσης, κίνηση που η εταιρεία θεωρεί παράνομη.

Πηγές προσκείμενες στους επενδυτές που επικαλείται το capital.gr σημειώνουν ότι μόνο το τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να διατάξει την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές ωσότου εκδικαστεί η υπόθεση.

“Δεν είναι δυνατόν η εκτελεστική εξουσία να αντικαθιστά τη δικαστική εξουσία αφού μόνον το ΣτΕ, μέσω του τμήματος Αναστολών, θα μπορούσε να αναστείλει τις εργασίες. Αυτό όταν η προσφυγή δεν αφορά παρά τον τρόπο, σε τεχνικό επίπεδο, με τον οποίο θα υλοποιηθεί φράγμα εναπόθεσης και όχι εάν θα υλοποιηθεί το φράγμα για το οποίο έχει, ήδη, αποφασίσει το ΣτΕ” αναφέρουν νομικοί κύκλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τοπικά σωματεία εργαζομένων με προσφυγή στο ΣτΕ ζητούν να συνεχιστούν οι εργασίες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, υπόθεση που θα εκδικαστεί τον Μάιο, ενώ ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων έχει κάνει λόγο για ανασφάλεια δικαίου μιας και πρόκειται για μια αδειοδοτημένη επένδυση.

econews

Σχόλια