Ο Πλούτωνας για πρώτη φορά έγχρωμος

0
36

Το διαστημικό σκάφος New Horizons, το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ σε λίγες εβδομάδες θα φθάσει στον πλανήτη Πλούτωνα.

Ο παγωμένος Πλούτωνας είναι ο μόνος ανεξερεύνητος «πλανήτης» του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελείται από πέτρα και πάγο και είναι τρεις φορές μικρότερος από τη Σελήνη. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι μείον 230 βαθμοί Κελσίου.

Η αποστολή στοχεύει στην χαρτογράφηση του Πλούτωνα και στην έρευνα της πιθανότητας ύπαρξης παγωμένων ωκεανών στο υπέδαφος.

Μάλιστα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες εικόνες που κατέγραψε το New Horizons ορισμένες από τις οποίες είναι μάλιστα έγχρωμες. Σε αυτή που βλέπετε απεικονίζεται ο Πλούτωνας και ένας εκ των δορυφόρων του, ο Χάροντας.

Το διαστημόπλοιο New Horizons θα φθάσει στον πλανήτη νάνο σε 12 εβδομάδες και άρχισε ήδη, στις 5 Απριλίου, την 2η φάση της προσέγγισης.

Πρόκειται για τον τελευταίο πλανήτη -πλέον πλανήτη-νάνο- του ηλιακού συστήματος που δεν είχε ακόμα επισκεφτεί ο άνθρωπος.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε τη δεκαετία του 1930 και αποτέλεσε τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ομως το 2006 η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μια απόφαση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις υποβίβασε τον Πλούτωνα στην κατηγορία των πλανητών-νάνων.

Τη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε ο Χάροντας και τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν άλλοι δύο μικροί δορυφόροι του Πλούτωνα, η Νύχτα και η Υδρα.

Στις 5 Μαΐου το διαστημικό σκάφος θα βρίσκεται σε μια απόσταση από τον Πλούτωνα που θα μας επιτρέψει τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, ενώ στις 14 Ιουλίου το διαστημόπλοιο θα περάσει στην εγγύτερη απόσταση από τον Πλούτωνα και θα φωτογραφίσει το νάνο-πλανήτη και τους φυσικούς δορυφόρους του.

—Η αποστολή New Horizons

Το διαστημικό σκάφος New Horizons εκτοξεύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 για να καλύψει ένα ταξίδι πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μέχρι τον Πλούτωνα και την Ζώνη του Κάιπερ στο εξωτερικό του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η Ζώνη του Κάιπερ αποτελείται από μικρά διαστημικά σώματα παρόμοια με τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα και πυρήνες κομητών.
Πρόκειται για μια δεύτερη ζώνη αστεροειδών, πέρα από την γνωστή ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία στην οποία εντοπίζονται οι περισσότεροι αστεροειδείς του ηλιακού συστήματος.

Το σκάφος New Horizons, που έχει το μέγεθος ενός μεγάλου πιάνου, θα περάσει σε απόσταση 12,500 χιλιομέτρων από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου, 2015.

Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος θα μελετήσει τον δορυφόρο Χάροντα και τους υπόλοιπους τέσσερις δορυφόρους του Πλούτωνα προτού συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ζώνη Κάιπερ.

Αναμένεται ότι θα στείλει στη Γη πρωτοφανείς εικόνες υψηλής ανάλυσης, που θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να μελετήσουν την επιφάνεια του μακρινού αυτού ουρανίου σώματος με μεγάλη λεπτομέρεια.

«Μπορεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι» δήλωσε ο υπεύθυνος της αποστολής Άλαν Στερν.

Το New Horizons είναι το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύθηκε ποτέ. Ταξιδεύει με ταχύτητα που διανύει 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ημέρα.

Κύρια πηγή ενέργειάς του είναι το πλουτώνιο καθώς η χρήση ηλιακών πάνελ είναι αδύνατη λόγω της τεράστιας απόστασης που χωρίζει τη διαστημοσυσκευή από τον Ήλιο σε αυτή την απόμερη γωνιά του ηλιακού μας συστήματος.

econews

Σχόλια